Від убивства до «хуліганства»: оцінка скандального вироку в справі Веремія

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Не зовсім зрозуміло, чому дії фігуранта справи про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія Юрія Крисіна кваліфікували як хуліганство.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловила юрист, експерт-криімінолог Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«Так, «хуліганство» – радянський атавізм у Кримінальному кодексі, який дозволяє приховати під ним все що завгодно», – наголосила юрист.

«Але, вочевидь, і було встановлено слідством, що наразі діяла організована злочинна група, злочини планувалися й готувалися заздалегідь. Вбивство журналіста Веремія – це лише один епізод злочинної діяльності ОЗУ», – додала експерт.

Статистика й розслідування вбивств в Україні за 2014-2017 роки«Слово і Діло» підняло відкриті дані правоохоронних органів про статистику й розслідування вбивств за 2013-2017 роки.

Вона підкреслила, що навіть якщо припустити, що це було хуліганство, то скоєні під час нього більш тяжкі злочини потребують додаткової кваліфікації.

«Тобто через кому з хуліганством мають іти тяжкі тілесні ушкодження, які спричнили смерть, або вбивство через необережність. Це як мінімум», – констатувала фахівець.

«Наразі суд дав юридичну оцінку явищу «тітушок», які масово знищували майно, били та вбивали людей. При цьому ще згадується, як у спальних районах Києва, а це далеко від Майдану, люди створювали місцеві загони самооборони від «тітушок», були закриті садочки та школи. Саме тому, що тітушки здійснювали збройні напади. І тепер виявляється, що це було просто хуліганство», – резюмувала Ганна Маляр.

Нагадаємо, журналіст газети «Вести» В'ячеслав Веремій був убитий під час Революції Гідності в Києві. Він повертався додому з роботи на таксі. Автомобіль зупинили «тітушки», витягли пасажирів і почали їх бити. Веремія били троє чоловіків, один із них, на думку слідчих, – Юрій Крисін.

Шевченківський суд Києва визнав, що дії Крисіна підпадають під статтю «Хуліганство» та призначив йому чотири роки позбавлення волі з випробувальним терміном два роки. Звинувачення просило для нього шість років в'язниці.

За даними «Слова і Діла», минулого року генпрокурор Юрій Луценко запевнив, що всі, хто вбивав людей на Майдані, будуть засуджені «очно або заочно».

Статистика розслідувань убивств в Україні за 2014-2017 роки – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: