Росія провела в соцмережах кампанію з дискредитації Майдану – ЗМІ

Читать на русском
У лютому 2014 року ГРУ Росії запустило в соціальних мережах кампанію, спрямовану на дискредитацію активістів Майдану та нової української влади.

У лютому 2014 року ГРУ Росії запустило в соціальних мережах кампанію, спрямовану на дискредитацію активістів Майдану та нової української влади.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на таємну доповідь російського ГРУ, інформує «Слово і Діло».

Наголошується, що кампанія була співставна з тією, яку «Москва провела в США два роки потому», під час передвиборчої боротьби за посаду американського президента.

Як випливає з публікації, документ охоплює період у шість днів – із 22 лютого до 27 лютого 2014 року. Суть дій органу зовнішньої розвідки Міноборони РФ зводилася до створення фейкових акаунтів, зокрема в соцмережах Facebook і «ВКонтакте». Вони використовувалися для транслювання «громадської думки» українців, нібито розчарованих подіями Євромайдану.

«Метою кампанії було вплинути на ключових осіб, що ухвалюють рішення, та широку громадськість для виправдання дій російських військових, які 27 лютого в формі без розпізнавальних знаків захопили будівлю кримського парламенту», – підкреслює видання.

Також після захоплення органів влади в Криму 27 лютого в Facebook і «ВКонтакте» були створені чотири групи з метою переконати жителів півострова в необхідності підтримати «відділення від України».

Наголошується, що використовуючи акаунти в Facebook ГРУ РФ поширювали коментарі, в яких повідомляли населення Кримського півострова про «загрозу з боку нацистських організацій».

Також ГРУ використовувала платну рекламу в соцмережах, щоб збільшити популярність цих груп. Газета пише, що з доповіді ГРУ відомо, що лише 27 лютого 2014 року було зафіксовано майже 200 тисяч заходів користувачів на ці сторінки.

Горбатюк назвав винних у зволіканні з розслідуванням щодо МайдануКерівник одного з департаментів ГПУ звинуватив керівництво країни і правоохоронних органів в Небажання розслідувати злочини на Майдані.

The Washington Post відзначає, що реальний масштаб інформаційного впливу РФ на події в Україні оцінити складно.

Раніше колишній віце-президент США Джо Байден під час телефонної розмови з тодішнім президентом України Віктором Януковичем у лютому 2014 року заявив, що його покровителі з Кремля вже не допоможуть.

Нагадаємо, в Швейцарії схвалили рішення на рік продовжити заморожування активів екс-президента України Віктора Януковича.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: