Убити всіх зайців: стали відомі подробиці законопроекту про нацбезпеку

Читать на русском
У Верховній Раді мають суттєві зауваження, щодо змісту законопроекту про національну безпеку України.

Законопроект «Про національну безпеку», названий керівництвом Верховної Ради серед пріоритетних на наступний рік, визначає основні завдання та функції всіх силових структур. Але в наявному вигляді документ викликає дуже багато зауважень та запитань.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат України, член комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Дмитро Тимчук.

У Порошенка розповіли про вплив на ухвалення закону про деокупацію ДонбасуУ Порошенка збираються почекати, поки депутати ухвалять законопроект про деокупацію Донбасу.

«Це багатостраждальний законопроект, який, принаймні на сьогодні, має назву «Про національну безпеку». Він стосується всієї сфери національної безпеки України, визначає основні завдання та функції всіх силових структур, порядок їх взаємодії, місце в загальній системі нацбезпеки тощо. Принциповими є також позиції реформування Генерального штабу – роз’єднання посад начальника Генштабу й головнокомандувача Збройними силами України. Така реформа прописана на основі консультації з нашими західними союзниками», – сказав Тимчук.

За його словами, законопроект, розробкою якого займалися експертні кола, зокрема й під егідою НАТО, регулює дуже широкий спектр питань, окреслює весь спектр завдань та функцій у сфері державної безпеки.

«Але в цьому й проблема. Ініціатори законопроекту наполягають, щоб законопроект був не рамковим, а вичерпним. Тобто регулював діяльність усіх силових структур. Як на мене, сьогодні це неможливо зробити. Річ у тім, що за 25 років відпрацювалася законодавча база щодо всіх силових відомств. Зараз, щоб інвентаризувати всю цю базу, звести до єдиного показника та вкласти в один документ, потрібно провести титанічну роботу», – сказав нардеп.

«Коли ми зустрічалися востаннє з військовими радниками НАТО при Міноборони України, я висловлював думку: давайте вже відходити від бажання вбити всіх зайців і саме сьогодні. Варто зосередитися на напрацюванні рамкового документу, на який лягали б наявні закони, що стосуються цієї сфери, а потім ці ж законопроекти змінювати під цей рамковий документ. Багато хто з таким підходом згоден», – зазначив Тимчук.

За його словами, сьогодні законопроект не зареєстрований у парламенті.

«Він обговорюється щонайменше рік. І були висунуті такі зауваження, принципові заперечення, в тому числі з нашого профільного законопроекту, що взагалі виникають сумніви, чи має він право на життя. Тому він і не реєструвався в парламенті», – додав Тимчук.

Нагадаємо, віце-спікер парламенту Ірина Геращенко повідомила, що проект закону про нацбезпеку буде одним із пріоритетних для Верховної Ради на наступній сесії. У Раді національної безпеки й оборони також очікують, що Верховна Рада у 2018 році ухвалить базовий закон про національну безпеку України. Про фактичне завершення роботи над відповідним законопроектом повідомив 18 грудня заступник секретаря РНБО Олександр Литвиненко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: