Соціальні виплати-2018: основні проблеми та завдання

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

В принципі перераховані видатки, і якщо парламент не почне їх роздувати та займатися популізмом, то всі соцвиплати виконати можливо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник співголови «Стратегічної групи радників за підтримку реформ» Павло Кухта, оцінюючи заплановані соцвиплати на наступний рік.

«Принцип, якого намагається дотримуватися уряд, – це інфляція +2%. Тобто ідея в тому, щоб ці підвищення перекривали інфляцію та ще +2% зверху до неї. З огляду на ці речі й роблять розрахунки», – зазначив Кухта.

«Основна проблема в тому, що, по-перше, бюджет потрібно виконати. Для цього Україна має слідувати програмі МВФ. Відповідно, якщо ми не виконуємо програму МВФ, то отримуємо проблеми з виконанням бюджету. Принаймні на кінець 2018 року», – констатував експерт.

Він уточнив, що в Україні є ще одна проблема, яка полягає в недоінвестуванні.

«Тобто недостатньо високі капітальні видатки держави та дуже високі поточні – соціалка, зарплати, все те, що ми називаємо «популярним проїданням», – пояснив фахівець.

На його думку, проблема в тому, що замість того, щоб вкладати кошти в щось, що нам потім принесе гроші, здебільшого ми їх просто проїдаємо на таких речах.

«Це не значить, що потрібно скасувати всі соціальні виплати чи підвищення зарплат, але потрібно дотримуватися певного балансу», – додав експерт.

Що наобіцяли українські політики на 2018 рікЩо українські чиновники запланували на 2018 рік. Слово і Діло зібрало основні обіцянки і вийшов календар.

За його словами, відносного балансу на поточний момент Україні вдається дотримуватися, оскільки ми збільшили капітальні видатки.

«Крім того, багато коштів пішло до місцевих бюджетів, де також відносно великі капітальні видатки», – підкреслив він.

«Головне завдання – тримати цей баланс та не роздувати занадто сильно соціальні видатки», – резюмував Павло Кухта.

До держбюджету на наступний рік закладено понад 120 мільярдів гривень соціальних виплат.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, кому з військових та на скільки піднімуть оклади та чи виграють від підвищення рядові солдати.

Що наобіцяли українські політики на 2018 рік – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: