Ескалація на Донбасі: чи варто чекати великого наступу?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

З початку поточного тижня ситуація на фронті почала погіршуватися. Бойовики обстрілюють українські позиції вдень і вночі, використовуючи для цього важке озброєння. Кульмінацією цих обстрілів став ракетний удар по селищу Новолуганське в Донецькій області, в результаті якого були пошкоджені понад сто будинків і постраждали 8 жителів, включаючи дитину. Такій активності бойовиків є пояснення.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Зимове загострення. Чи готові бойовики піти в наступ» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович нагадав, що РФ вирішила вивести своїх офіцерів зі складу Спільного центру з координації і контролю на Донбасі, тому цілком імовірно, що в подальшому обстріли лише посилюватимуться.

«Новолуганське, а також низка інших селищ, які потрапили під обстріл бойовиків, розташовані в районі так званої Світлодарської дуги – ділянки фронту, що утворилася після відступу української армії з Дебальцевого в 2015 році», – уточнив він.

Експерт звернув увагу на те, що українським військовим у результаті так званого «повзучого наступу» в «сірій зоні» вдалося звільнити населені пункти Гладосове, Травневе й зайняти низку важливих позицій у районі Горлівки.

Журналіст відзначив публікацію одного з ватажків бойовиків Ігоря Безлера, який описав те, що відбувається.

«Затиснуте з двох сторін позиціями ЗСУ в Травневому й Новолуганському селище Доломітне – це, м'яко кажучи, ключ до Горлівки на шляху, який в обхід Гольмівського веде до центру міста, фактично в тил. Тож плацдарм ЗСУ зайняли непоганий», – цитує він нБезлера.

Фахівець припустив, що така активізація бойовиків може бути пов'язана з тим, що російські куратори чудово зрозуміли загрозу й спробують повернути втрачені позиції.

«Здатність бойовиків так званого 1-го «армійського корпусу ДНР» проводити активні наступальні дії викликає великі сумніви», – додав Попович.

За даними групи «Інформаційний спротив», спостерігається серйозна нестача особового складу в полках і бригадах 1 АК «ДНР». Ба більше, деякі підрозділи існують лише на папері, оскільки в них відсутній майже на 95, а то й на 100% особовий склад, зазначив він.

На його переконання, зважаючи на такі обставини, якщо бойовики й вирішать наступати, то лише на дуже обмежених ділянках фронту, наприклад, у районі тієї ж Світлодарськ дуги, щоб повернути собі втрачені позиції.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Великого наступу» чекати не варто, але сім'ям українських військових, які беруть участь в АТО, від цього не легше. Адже відбиття навіть локальних наступальних операцій буде оплачене життями українських бійців. Наприклад, за даними штабу АТО, тільки 19 грудня в боях на Донбасі загинули двоє наших військовослужбовців», – пояснив журналіст.

Експерт також не виключив, що друга причина, через яку відбувається ескалація, зав'язана на зовнішній політиці, зокрема на рішенні Канади надати Україні летальну зброю.

«Це відкриває можливість для поставок в Україну західних зразків озброєнь, але не зі США, як передбачалося раніше, а з «чорного ходу», через Канаду. Таким чином, у розпорядженні українських військових може опинитися американська «летальна» зброя, в тому числі й ПТРК Javelin. Російська сторона дуже болісно ставиться до таких поворотів, що й демонструє», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Зимове загострення. Чи готові бойовики піти в наступ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: