Влада vs. опозиція: на що провокує Саакашвілі та яка тактика Банкової

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Саакашвілі був одним із тих, хто намагався конвертувати незадоволення суспільства станом речей в країні. Коли його позбавили громадянства, то занурили в свою стихію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи ситуацію із Міхеілом Саакашвілі.

«Так, у Саакашвілі не було партійних осередків, своїх спікерів чи газет, але його зробили жертвою непопулярної влади. Тоді він не міг не зробити те, що йому вдається найкраще, – він уміє говорити з людьми, знає, що їм сказати. Тому перший етап політичного розкладу довкола Саакашвілі нагадує байку Крилова – образно кажучи, вирішили щуку втопити в річці», – зазначив Димов.

Потім сталося те, що сталося, але слід розуміти, що коли ми говоримо «влада», це конкретні люди з конкретними інтересами, підкреслив експерт.

«Зараз абсолютно прогнозована ситуація. Ми побачили прорив кордону, побачили тих, хто не сприймає прорив кордону як такий, і тих, хто це підтримав. Чому Саакашвілі відносно легко прорвав кордон? Влада просто не йде на провокативні дії», – додав політолог.

Влада взяла тактику на вимотування. Опозиціонери, які зараз із ним поряд, насправді також вважають Саакашвілі своїм політичним конкурентом. Вони нібито підтримують Саакашвілі, але це свого роду «юдині поцілунки».

За його словами, Саакашвілі та його прихильники провокують зараз на силові дії, на те, щоб силові структури активізувалися.

«Це однозначно підніме Саакашвілі й тих людей, що поруч із ним, і однозначно зніме бали у влади. Тому зараз усі дії, й той самий штурм палацу, цілком прогнозовані», – пояснив фахівець.

Тому в цій ситуації арешт чи депортація – не варіант, уточнив політолог.

Від любові до ненависті: друзі та вороги СаакашвіліВ Україні Саакашвілі має не лише власну політичну партію, але й потужну підтримку низки популярних політиків. «Слово і Діло» вирішило розібратися, хто підтримує Саакашвілі в Грузії та Україні і хто є його опонентом.

На його думку, владі вигідно, щоб Саакашвілі залишався тут надалі й поступово дискредитував себе.

«Це неприваблива картинка, коли б’ють правоохоронців, Нацгвардію. Коли ми чуємо звістки зі сходу про загибель наших бійців, то така картинка тут точно не на користь тих, хто штурмує будівлі, прориває кордони, влаштовує заворушення», – констатував експерт.

Крім того, ми не бачимо масової підтримки в столиці, а тим паче в регіонах, наголосив політолог.

«Усі події абсолютно прогнозовані, а ситуація відображає стан, коли з одного боку є вкрай непопулярна правоохоронна система, агонія всієї старої системи, якими би обличчями вона не прикривалася, а з іншого – поява лише паростків того, що ми зможемо називати новою політичною системою», – резюмував Валерій Димов.

Як відомо, Міхеіл Саакашвілі написав листа до президента та зірвав допит у ГПУ.

Хто належить до числа соратників та опонентів екс-губернатора Одеської області, дивіться в матеріалі «Від любові до ненависті. Друзі та вороги Саакашвілі».

Повний перелік обіцянок Михеіла Саакашвілі – в його досьє за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: