Держдеп зробив заяву щодо ескалації конфлікту в Україні

Читать на русском
В американському Держдепартаменті звинувачують російське керівництво і бойовиків в ескалації конфлікту на Донбасі.
Хізер Ноєрт

Офіційний Вашингтон прямо назвав Росію і її ставлеників на Донбасі джерелом насильства і пов'язує останнє загострення і обстріли з одностороннім виходом Росії з Спільного центру координації та контролю.

З відповідною заявою виступила у вівторок у Вашингтоні прес-секретар Державного департаменту США Хізер Ноєрт, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Раніше домовленості про припинення вогню досягалися на рівні російсько-українського військового механізму (Спільного центру координації та контролю - Ред.), що дозволяло цивільним безпечно залишати райони обстрілу. Однак уряд Росії в односторонньому порядку ухвалив рішення про вихід із цього механізму», – підкреслила Ноєрт.

Вона відкрито назвала Росію та її ставлеників «джерелом насильства» на сході України.

«Російський уряд продовжує підтримувати активний конфлікт і гуманітарну кризу, забезпечує своє командування і направляє збройні сили, а також здійснює безпосередній контроль над своїми ставлениками у місцевій владі», – підкреслила представник Держдепартаменту США.

Вона підкреслила: конфлікт на сході України – це не громадянська війна.

«Так звані «республіки», які створила Росія, є незаконними формуваннями», – зазначила прес-секретар Держдепу.

Разом з тим вона акцентувала увагу на останньому загостренні гуманітарної ситуації на Донбасі.

«Минулої ночі сили під проводом Росії здійснили обстріл села Новолуганське ракетами «Град», що призвело до поранень восьми мирних жителів, пошкодження десятків будинків, шкіл, а також дитячого майданчика», – зазначила Ноєрт.

Крім того, вона підкреслила, що у вівторок поновилися бої навколо донецької фільтраційної станції та її трубопроводу, де міститься отруйний хлорний газ.

«Ми вважаємо це надзвичайно небезпечним», – сказала прес-секретар Держдепу.

Вона підкреслила, що пошкодження цього об'єкта інфраструктури «буде потенційно руйнівним». Ноєрт також зазначила, що в момент брифінгу працівники станції перебувають в бомбосховищі в пастці.

«Сполучені Штати закликають Росію припинити атаки на сході України, вивести свої сили і важкі озброєння з суверенної території України і узгодити міцну миротворчу місію ООН», – заявила офіційний Державного департаменту США.

Нагадаємо, за останні добу Україна втратила двох захисників, ще шестеро отримали поранення.

Раніше російські офіцери із СЦКК повернулися до РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: