Відпустка на півроку: чому ніяк не можуть звільнити голову Нацбанку

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Країна співпрацює з МВФ, тому дуже дивною виглядає ситуація, коли голова Нацбанку перебуває в настільки тривалій відпустці. До того ж це не просто відпустка, адже відбувається зміна складу НБУ, й триває це вже півроку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи ситуацію з відставкою Валерії Гонтаревої з посади голови НБУ, яка більш ніж півроку перебуває у відпустці.

«На меморандумі співпраці з МВФ стоять підписи президента, прем'єра, голови Мінфіну та голови НБУ. Це не абсолютно негативний, але вже точно не позитивний сигнал для наших кредиторів», – констатував Устенко.

На його думку, пояснень такої тривалої відпустки, звичайно, може бути ціла низка – від якихось договорняків до того, що кандидатуру голови НБУ вносить до ВР президент, і скоріш за все, поки АП не визначилася, кого вони хочуть там бачити.

Другий момент – потрібна буде чітка підтримка депутатів ВР, додав економіст.

«Якщо раніше хоч якось можна було внести кандидатуру без особливих проблем, президент просто з одному йому відомих причин не робив цього, мабуть, тому що вів переговорний процес, хто ж очолить Нацбанк, то зараз це зробити вкрай складно – популізм у головах українських політиків зашкалює. Частина людей, які висловлюються відкрито на зустрічах з українськими парламентарями з приводу монетарної політики, здаються позбавленими реального економічного базису», – пояснив фахівець.

Відставка Гонтаревої: чим запам’ятається українцям чинна глава НацбанкуІз 37 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», Валерія Гонтарева виконала наразі лише 14, ще 12 глава Нацбанку провалила.

Він підкреслив, що висловлювання звучать в основному популістського змісту, починаючи від перепідпорядкування Нацбанку ВР або Кабміну до всіляких ідей щодо монетарної політики.

«Призначити адекватну людину зараз, в умовах, коли немає реально працюючої коаліції, вкрай важко. Тому відбувається вже таке очевидне гальмування відставки Гонтаревої, що є негативним сигналом для співпраці з міжнародними інституціями та МВФ», – резюмував Олег Устенко.

Нагадаємо, голова Нацбанку Валерія Гонтарева перебуває у відпустці з 11 травня.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Гонтарева на посаді голови НБУ дала 35 обіцянок, 14 з яких виконала, а 13 – провалила. Рівень її відповідальності – 40%.

«Слово і Діло» підготувало добірку найцікавіших обіцянок голови НБУ. Детальніше – в матеріалі «Відставка Гонтаревої. Чим запам'ятається українцям чинна голова Нацбанку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: