Законопроект «Купуй українське»: в чому суть та чи є ризики для українських виробників

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Сам по собі посил ухвалення документів, націлених на захист внутрішнього ринку, хороший. Тим більше, з огляду на ситуацію, що економіка багато в чому в нас пов'язана з продажем сировини й вона слабша, ніж економіка країн ЄС, де є велика підтримка держави, наприклад, аграрної промисловості, виробництва.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи дискусії навколо законопроекту «Купуй українське».

«Сама по собі логіка ухвалення законопроекту, який дозволить вирівнювати різницю між можливостями наших виробників і можливостями іноземних виробників, правильна. Інша річ, конкретно в цьому законопроекті є багато лобістських речей. Наприклад, пропонується створення нового нацагентства, яке фінансуватиме або допомагатиме фінансувати українські компанії», – зазначив Якубін.

Крім того, пропонується зміна процедур закупівель, які зараз існують, уточнив він.

Експерт припустив, що це багато в чому відразу наштовхнеться на протиріччя, а в ProZorro вже виступили проти, апелюючи, що закон суперечить самій логіці роботи ProZorro.

«Вони ж говорять, що це суперечить Угоді про асоціацію з ЄС», – додав він.

На його думку, як ініціатива такі документи маютьбути, але щодо того, наскільки саме цей законопроект допомагатиме розвитку вітчизняних виробників, є багато питань.

«Є ризик, що документ багато в чому створюється вже конкретно під певні підприємства, з тією метою, щоб використовувати бюджетні кошти вже для окремих підприємців на ринку», – застеріг фахівець.

Політолог припустив, що сам факт того, що законопроект з'явився, свідчить про те, що Радикальна партія перебуває у фарватері влади. Як мінімум певні переговори з владою про цей документ ведуться, пояснив він.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко запевнив, що РПЛ виборюватиме надання держзамовлення харківському «Турбоатому»Сказано 24 лютого 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«З одного боку, є ймовірність того, що влада поки сама не вирішила, чи готова вона голосувати за цей закон. З іншого – певний шанс він має. Тим більше, з огляду на те, що ми бачимо, що відносини з ЄС у нас стали набагато прохолоднішими, відкладені транші. Певною мірою це може підштовхнути владу ухвалити законопроект, щоб і ЄС змусити трохи більше йти на компроміси з приводу роботи нашої ЗВТ та отримання кредитів», – резюмував Олексій Якубін.

Як відомо, ініціатором документа виступила Радикальна партія Олега Ляшка. За даними порталу, минулого року голова РПЛ запевнив, що Радикальна партія боротиметься за надання харківському ОАО «Турбоатом» військових замовлень і збільшення державного замовлення. Повний перелік обіцянок Олега Ляшка – за посиланням.

Відзначимо, що в Мінекономрозвитку вже виступили проти ухвалення цього документа, назвавши його «мегакорупційним».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: