Старт саміту ЄС у Брюсселі: роль санкцій проти РФ і ймовірність їх скасування

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Річ у тім, що санкції діють уже три роки. Свою роль вони зіграли. Але потрібно розуміти, що обмеження завжди добре працюють лише певний нетривалий період.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи старт саміту ЄС у Брюсселі, на порядку денному якого питання санкцій проти РФ.

«Дія санкцій, які більш ніж три роки застосовувалися лише до Радянського Союзу, була досить суперечливою. Навіть якщо повернутися в історичне минуле, приклади використання економічних санкцій були зафіксовані в Древній Греції. Афіни запровадили жорсткі економічні санкції проти Мегар, але страждали від цього самі Афіни», – зазначив експерт.

На його думку, в цій ситуації Росія виграла від імпортозаміщення й зуміла утримати економіку.

«Так, РФ залишилася залежною від цін на сировину й цих санкцій. Але сказати, що постраждала саме російська еліта, не можна», – додав фахівець.

У Раді Європи допустили зняття санкцій із РосіїСкасування санкцій проти Росії не виключається, заявив голова Ради Європи Турбйорн Ягланд.

За його словами, формально в короткостроковій перспективі санкції поки що скасовані не будуть.

«Проте із санкційної політики та застосування таких обмежень поступово зникатиме їхня дієва частина. Таким чином, формально санкції залишаться, будуть оголошені, але саму їхню дію конкретні підприємці зможуть легко обійти», – резюмував Олександр Мішин.

Нагадаємо, Росія окупувала Автономну Республіку Крим у 2014 році. Світові організації та країни ЄС засудили анексію й запровадили санкції.

Як відомо, наприкінці жовтня в ПАРЄ затвердили резолюцію, спрямовану на зняття санкцій із Росії. Уже наприкінці листопада в Раді Європи допустили зняття санкцій з РФ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: