Підвищення облікової ставки: що це означає на практиці та до чого призведе

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Облікова ставка центрального банку встановлюється як механізм регулювання ставок за кредитами, що своєю чергою має впливати на його обсяг.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

«Зростання ставок має скорочувати обсяг кредитування, що призводить до зменшення так званих «широких грошей» – обсягу грошової маси М2, й відповідно, до скорочення платоспроможного попиту на товари. Це своєю чергою мало б скорочувати рівень інфляції», – констатував експерт.

За його словами, зважаючи на те, що через безграмотні дії Нацбанку обсяг кредитування й так скорочується четвертий рік поспіль, суттєвого збільшення «широких» грошей не відбувається.

Фахівець уточнив, що за 11 місяців поточного року показник М2 збільшився лише на 1%, а показник монетарної бази, тобто обсяг грошей емітованих Нацбанком, навіть скоротився.

«Отже, не зміни монетарної бази та монетарної маси є причинами зростання індексу споживчих цін цього року», - додав він.

Таким чином, НБУ своїм черговим підвищенням облікової ставки лише ще більше обмежує обсяг кредитування виробничої діяльності, підкреслив Кушнірук.

Україна без грошей МВФ: що стало ключовою проблемою у співпраці між кредиторами та владоюЩе донедавна в Мінфіні заявляли, що очікують отримати два транші від МВФ до кінця року, а наразі в ЗМІ вже з’явилась інформація про те, що кредитори не готові далі допомагати Україні. Що стало каменем спотикання, розбирались експерти.

«При цьому банки нарощують обсяг споживчого кредитування з реальними ставками до 80% річних. Тому підвищення облікової ставки жодним чином на обсяг такого високоризикованого кредитування купівлі, переважно імпортних товарів, не впливає», – пояснив експерт.

На його думку, при цьому підвищення облікової ставки призводить до того, що замість кредитування бізнесової діяльності банки купуватимуть ОВДП (облігації внутрішніх державних позик) та депозитні сертифікати Нацбанку.

«Тут слід нагадати, що в Нацбанку з гордістю наголошують, що вони за економічний розвиток не відповідають. Навіть якщо внаслідок нерозуміння макроекономічних закономірностей та механізмів використання наявного в них інструментарію вбивають будь-які можливості для бізнесової активності», – проаналізував Борис Кушнірук.

Нагадаємо, Нацбанк підвищив облікову ставку з 13,5% до 14,5% річних.

Довідка: облікова ставка – еквівалент вартості грошей в економіці. За цією ставкою НБУ надає кошти комерційним банкам, а ті кредитують фізосіб та юросіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: