Соціальний популізм: чому влада може повторити шлях початку 90-х

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Очевидно, що ще не де-юре, але де-факто політики розпочинають передвиборчу кампанію. Провідні українські політики, які мають на меті балотуватися на президентських чи вести свої політсили на парламентські вибори, почали марафон у соціальному популізмі: хто наобіцяє більшу суму у вигляді соціальних надбавок – чи то мінімалки, чи то пенсії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Андрій Новак, оцінюючи ініціативу щодо підвищення середньої зарплати в Україні до 10 тисяч гривень за підсумками 2018 року.

«В країні почався етап соціального популізму політиків. Саме тому виникла ідея спочатку з 1600 гривень підняти до 3200 гривень, потім до 3723, а вже між першим і другим читанням бюджету в президента раптом з’явилась ідея підвищити мінімалку до 4100 гривень. Включився в марафон і прем’єр, але вже щодо середньої зарплати», – зазначив експерт.

Щодо самого підвищення, то, за його словами, середня зарплата не призначається урядом чи прем’єром, а формується внаслідок роботи економіки та вирівнювання середнього рівня зарплат.

«Щоб вийти на кінець 2018 року на середню зарплату в 10 тисяч гривень, щонайменше третина працівників повинні мати офіційну повну за бухгалтерією зарплату не менш ніж 14 тисяч. Тоді з урахуванням мінімалки 3853 гривень або навіть 4100 гривень можна вийти на середню зарплату 10 тисяч гривень. Зрозуміло, що з офіційною зарплатою 13-14 тисяч гривень у нас на всю країну можна нарахувати кілька тисяч працівників», – пояснив фахівець.

Звичайно, є інший спосіб вийти на рівень 10 тисяч гривень, уточнив він, але для цього влада може повторити шлях початку 90-х.

«Тобто друкуватимуть гроші й матимуть, відповідно, такий самий ефект, як був на початку 90-х – номінально люди мають на руках великі суми, але купити за них вони можуть дедалі менше», – додав він.

«Підтвердженням цьому є те, що до бюджету-2018 закладена подальша девальвація до 31 гривні за долар. Це означає, що уряд робить ставку саме на інфляційний ефект», – резюмував Андрій Новак.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

Зауважимо, що аналітики порталу зафіксували обіцянки прем’єр-міністр Володимира Гройсмана щодо зростання як мінімальної зарплати до 3723 гривень, так і середньої до 10 тисяч гривень. Крім того, в планах глави уряду відродити національну економіку. Досьє Гройсмана – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: