Політична боротьба: чому слід очікувати нових атак на Україну

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Чи є все це хитрим планом Банкової, чи пов'язане із ситуацією те, що Аваков зустрічався з Коломойським у Ліоні 6 грудня, наскільки США впливають на ситуацію – частина конспірологічних і не дуже теорій щодо того, що ж насправді сталося спочатку біля помешкання Міхеіла Саакашвілі 5 грудня, а потім 11 грудня в суді.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор соціологічних наук Олександр Шульга, оцінюючи ситуацію із затриманням та звільненням Міхеіла Саакашвілі.

«Не так важливо, хто виграв, а хто програв від цих подій серед політичних гравців або груп, як те, що, як і в ситуації з проривом кордону, чергового удару зазнала держава Україна. Вона знову вчисту програла, а значить, програло й усе суспільство», – констатував Шульга.

Експерт зазначив, що якщо восени ми побачили «рушимість» навіть нашого західного кордону, то взимку ми стали свідками повної немічності правоохоронних органів.

«Звісно, причини такої немічності закладені були не самим Міхеілом Саакашвілі. Правоохоронці ще до цих подій зрозуміли, що в разі інтенсивного силового протистояння з радикально налаштованими протестувальниками є велика ймовірність, що начальство відмовиться від них за політичної кон’юнктури, й саме вони потім особисто матимуть проблеми із законом», – пояснив фахівець.

Ситуація із Саакашвілі стала тим лакмусовим папірцем, який знову яскраво продемонстрував деморалізованість силовиків.

«Додала потужності цьому черговому удару по державності й сама владна команда – спочатку влаштувавши масштабну операцію із затриманням, а потім попросивши для Саакашвілі лише домашній арешт. Для людини, яка, за словами самого Юрія Луценка, мала безпосередній стосунок до запланованих масових заворушень та зміни влади в країні на гроші олігарха-втікача Курченка», – додав він.

За його словами, апогеєм стало те, що суд узагалі відмовився призначати Саакашвілі запобіжний захід і відпустив його.

«Таким чином, один із найпотужніших інструментів політичної боротьби останніх місяців, який використовують різні гравці, з одного боку та президентська команда – з іншого вже вкотре задля політичної доцільності принесли в жертву принципи функціонування державного механізму», – підкреслив соціолог.

Вірю – не вірю: кому б українці віддали перевагу на виборахАналітики Слова і Діла проаналізували, як змінилися за рік уподобання українців і що було б, якби вибори відбулися сьогодні.

Він уточнив, що як і у випадку з порушенням державного кордону, цього разу також ідеться про один із фундаментальних принципів – монополію держави на здійснення насильства, та його невідворотність у разі відповідного процесуального рішення.

«Ми, навпаки, побачили, що така монополія втрачена, а невідворотність цього апарату примусу вже не є такою невідворотною. Не Саакашвілі та його прихильники започаткували ці процеси в Україні, однак саме вони нині стають їхнім каталізатором у тісній зв’язці із самою Банковою. Тож найближчим часом на державу, на принципи її функціонування слід очікувати нових атак», – резюмував Олександр Шульга.

Як змінилися за рік електоральні вподобання українців – у матеріалі «Вірю – не вірю. Кому б українці віддали перевагу на виборах».

За даними «Слова і Діла», на рахунку Міхеіла Саакашвілі 28 обіцянок. Досьє політика – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: