Коаліційна угода: чому влада бореться не з опозицією, а з власними обіцянками

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Довкола коаліційної угоди було багато різних обіцянок, що було не зовсім доречно. Та й виписували її дуже довго, об’ємно. Мабуть, були наміри перевершити працю «Війна і мир» за кількістю сторінок. Хоча набагато доречніше було виписати чітко, в якому році що мають зробити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, підбиваючи підсумки виконання коаліційної угоди.

«Безумовно, безвідповідальність серед політиків присутня, аж ніяк не зменшилась, а можливо, й збільшилася. Дуже багато наобіцяли, але дуже мало зробили», – констатував експерт.

Політолог звернув увагу, що ті проблеми, які пов’язані зараз із діяльністю Саакашвілі та опозицією, – це якраз виконання пунктів коаліційної угоди.

«Ідеться про виборче законодавство, імпічмент президента, депутатську недоторканність. Все те, що опозиція зараз назвала великою політичною реформою, є в коаліційній угоді. Поки українські політики не почнуть виконувати те, що публічно обіцяють, вони завжди матимуть проблеми, з якими їм доведеться боротися», – підкреслив Бала.

Наразі влада бореться не з опозицією, а з тими обіцянками, які вона публічно дала й про які опозиція їй просто публічно нагадує.

Експерт зазначив, що найголовніше, з чого мали почати, й те, що не зроблено досі, – змінити виборче законодавство.

«Це мав бути перший закон, який варто було ухвалити. Виборча система та зміна інструментарію – це найголовніше, щоб не просто змінити політичний клан в Україні, але й створити нову політичну еліту. Це найголовніше, що потрібно було виконати», – уточнив фахівець.

Він додав, що окремо стоять питання щодо судової реформи та економічних змін, зокрема питання податків, регуляції.

На його думку, основною метою потрібно визначити входження України до двадцятки найрозвинутіших країн світу в економіці.

«Вже з цього потрібно виходити та виписувати план. Все дуже просто. Яким має бути ВВП? Які показники в тих, хто зараз у G20, та яким у нас має бути приріст, щоб цього досягнути. Вже з цього ми маємо розуміти, які галузі нашої економіки можуть забезпечити розвиток», – пояснив Бала.

На жаль, за його словами, якоїсь схожої стратегії немає, натомість ми маємо в коаліційній угоді набір правильних та гарних реформ, деякі з них у першу чергу були виконані через безвіз і вимоги наших сусідів.

«Виконанню коаліційної угоди можна ставити «задовільно» з великими потугами, але якщо не буде роботи над помилками в наступному семестрі, то таких учнів зазвичай виганяють», – резюмував Віталій Бала.

За даними «Слова і Діла», ще будучи кандидатом на посаду президента України, Петро Порошенко заявив, що докладе всіх зусиль для того, щоб провести до кінця 2014 року дострокові вибори до Верховної Ради України на пропорційній основі за відкритими списками. Однак цю обіцянку Порошенко провалив.

Нагадаємо, що програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана запровадити на парламентських виборах пропорційну виборчу систему з відкритими списками. В цій ситуації очільник уряду ще має час, щоб упоратися з поставленим завданням.

Раніше аналітики порталу з'ясували, як політики дотримуються коаліційної угоди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: