Податкові зміни-2018: головні нововведення для населення

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Змін внесено багато, але основне, що може турбувати максимально всіх, це питання блокування податкових накладних.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи зміни до Податкового кодексу України.

«Блокування податкових накладних фактично призупиняється на три місяці доти, доки не будуть розроблені дієві критерії блокування та доки їх не затвердить Кабмін. Усі податкові накладні, щодо яких були ухвалені рішення, що наразі оскаржуються, справи щодо яких перебувають у суді, будуть розблоковані та зареєстровані», – зазначив Несходовський.

Фахівець також уточнив, що єдиною залишилася позиція щодо акцизу на тютюнові вироби.

Проект бюджету-2018: куди витрачатимуть гроші?Аналітики «Слова і Діла» розібралися, на що уряд збирається витрачати бюджетні гроші в 2018 році.

«Збільшення акцизу передбачене в 4,5 рази до 2025 року. Поступове зростання передбачене в подальшому на 20%. Ця норма прописана. Цьогоріч вона задовольняє 29% відрахувань, а потім – на 20%. Це, в принципі, нормально, зважаючи на рівень акцизів у наших сусідів», – додав експерт.

За його словами, також слід відзначити опосередковану норму щодо зростання мінімальної заробітної плати. Зростання мінімалки на 18% призведе до збільшення певних податків, зокрема єдиний соціальний внесок буде збільшений на 18% для спрощеної системи оподаткування.

«Збільшення ЄСВ для спрощеної системи оподаткування першої групи буде через те, що та норма, яка діяла протягом цього року, а саме застосування ЄСВ та єдиного податку не щодо 3200 гривень, а до 1600 гривень, вже з 1 січня 2018 року буде щодо мінімальної зарплати. Як наслідок, їхня сума зросте майже вдвічі порівняно з тим, як вони платяться зараз», – пояснив експерт.

Фахівець наголосив, що внесені певні зміни щодо перетину кордону, які сприятимуть зменшенню зловживань на митниці.

Підсумовуючи, він підкреслив, що наступного року діятимуть пільги на електромобілі, які з 2018 року можна буде ввозити без сплати ПДВ, мита та взагалі будь-яких податків.

«Правок було багато. Документ містить близько 100 сторінок. Загалом, зміни, які пропонують, принаймні поки що не містять норми, яка могла би бути якоюсь тотальною «зрадою». Можливо, десь завуальована якась норма, що відкриється пізніше. На поточний момент це основні зміни, які вплинуть на життя людей. Критичного негативу вони спричинити не мають», – резюмував Ілля Несходовський.

Відзначимо, що програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана ухвалити новий Податковий кодекс. Повний перелік обіцянок глави уряду – за посиланням.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розповіли, на що планують витрачати гроші наступного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: