Підвищення акцизів на сигарети: чи виправдане рішення влади та що це дасть

Читать на русском
Василь Юрчишин

Підвищення акцизів не впливає на безпосередній добробут більшості населення. Тютюнові вироби, спиртні напої не є предметом добробуту, здоров'я.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи рішення ВР підвищити акцизи на тютюнові вироби в 2018 році.

«У цій ситуації попит нееластичний. Від зміни ціни кількість товару, що продається істотно не змінюватиметься. Тому підвищення акцизів – радше більш виправданий крок. У багатьох країнах це добре працює. Акциз на такого сорту товари є досить хорошим та надійним джерелом для наповнення бюджету», – зазначив Юрчишин.

На думку експерта, в цій ситуації нічого катастрофічного не відбулося, тим більше підвищення акцизів – це довгострокова програма.

«Підвищення відбуватиметься поетапно. Тому це радше позитивний крок, аніж навпаки», – додав економіст.

При цьому він не виключив, що категорія, яка витрачає чималі гроші на такого сорту товари, звичайно, буде незадоволена.

«Звичайно, вони можуть аргументувати, що рівень куріння від цього підвищення не знизиться, але сім'ї залишиться менше ресурсів, але це вже суто індивідуально та стосується пріоритетів кожної окремої сім'ї. З точки зору поповнення бюджетних коштів, економіки, перерозподілу ресурсів, це радше позитивний крок, який досить часто використовують в інших країнах», – резюмував Василь Юрчишин.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Мінфіну прискорити підготовку законопроекту про електронну акцизну марку.

Додамо, відсторонений голова ДФС Роман Насіров запевняв, що Кабмін найближчим часом затвердить мінімальні ціни на тютюнові вироби. Як виконував свої обіцянки Насіров, перебуваючи на посаді керівника Фіскальної служби, можна подивитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: