26 років дії мораторію на землю: чому Україна ніяк не може перейти Рубікон

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

На жаль, на сьогодні навіть оператори земельного ринку визнають, що Україна не готова до створення ринку землі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи рішення ВР продовжити мораторій на землю.

«Опитування, які проводяться, показують неоднозначне ставлення до того, що населення не дуже схвально сприймає скасування мораторію. Дійсно, як і всі попередні роки, просто є побоювання того, що землю приберуть до своїх рук зовсім не ефективні власники, а ті, хто просто накопичив багато грошей та може їх конвертувати у такий більш надійний актив», – зазначив Сіденко.

Він уточнив, що існує ще низка технічних проблем, але навіть із морально-психологічної точки зору зараз дійсно не найкращий момент для запровадження ринку землі.

«Ба більше, на жаль, є припущення, що найкращий час для цього Україна вже пропустила», – додав він.

Мораторій на продаж сільгоспземель: історія питання«Слово і Діло» проаналізувало історію питання зі скасуванням мораторію на продаж сільськогосподарських земель, що діє в Україні з 2001 року.

Зважаючи на те, що землю в Україні трактують не лише як економічний актив, але й як ціннісний символ, навряд чи зараз буде просто зробити такий радикальний крок, підкреслив фахівець.

«Безумовно, тіньові операції здійснюються давно, реально багато земельних ділянок, якщо не формально, то фактично перебувають у приватній власності», – констатував він.

На його думку, сьогодні не створені належні умови для того, щоб запровадити на ефективному рівні ринок землі, та й раніше в цьому напрямку ми не просувалися.

«Суть у тому, що деякі речі, й скасування мораторію також до них належить, слід запроваджувати тоді, коли є відповідний рівень довіри населення до владних структур, до реформ, які проводять. З довірою до влади проблеми були завжди», – пояснив експерт.

За його словами, зараз ми бачимо, що переважають негативні оцінки того, що відбувається в країні.

Експерт наголосив, що хоча Захід і стверджує, що ми провели кілька реформ, яких не могли зробити 26 років, але самі по собі реформи не настільки важливі.

«Важливі результати. Якщо реформи проводять таким чином, коли до їх практичного значення в населення суперечливе ставлення, ініціювати радикальні перетворення буде неправильно навіть із психологічної точки зору. З економічної точки зору, земля має бути звичайним ринковим активом, але в Україні це не лише економічний актив. Слід розуміти, що проводити земельну реформу, коли в країні серйозний рівень недовіри до курсу реформ, нереально», – резюмував Володимир Сіденко.

Зауважимо, що мораторій на землю в Україні діє 26 років. 7 грудня депутати продовжили термін дії вже вдесяте.

Як чиновники проводили земельну реформу, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Мораторій на продаж сільгоспземель. Історія питання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: