Єрусалим – столиця Ізраїлю: на що здатні арабські країни та що буде далі

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Зрозуміло, що для арабського світу це виклик. Арабам таке рішення не подобається, як і сам факт існування держави Ізраїль. Їм хочеться, щоб узагалі Ізраїлю як держави не було на карті світу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи інформацію про те, що президент США Дональд Трамп підписав указ про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю.

«Не виключено, що таке рішення викличе протистояння, невдоволення на межі з істерикою в арабських столицях. Наскільки це сприятиме авторитету США на Близькому Сході? Тим більше, що США допустили великий удар по своєму авторитету, коли дозволили Путіну робити все, що йому заманеться, в Сирії», – зазначив Лосєв.

Арабські держави, ймовірно, зараз хотіли б переорієнтуватися на Москву як на свого союзника та спонсора, припустив він.

«Однак Москві це коштуватиме дуже дорого. Колись Москва вже спонсорувала всіх, хто хотів бути в її зоні впливу, що стало також однією з причин розпаду Радянського Союзу», – нагадав історик.

Меркель розкритикувала рішення США щодо ЄрусалимуФедеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель не підтримала рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

На його думку, в цій ситуації рішення Трампа щодо Єрусалима викличе бурхливу реакцію, але навряд чи щось зміниться кардинально.

«Для Ізраїлю це великий крок уперед, зважаючи на проізраїльську позицію Трампа, на відміну від майже антиізраїльської позиції Обами. Арабські країни тут нічого не зможуть вдіяти. Хіба що влаштувати бойкот, якісь протести, можливо, навіть теракти. Але що далі? Річ у тім, що на США це особливо не вплине. У відповідь якраз Трамп може заборонити повністю міграцію з арабських країн до США. Тут арабські країни не мають впливу», – пояснив фахівець.

Категорична позиція лідерів Євросоюзу, Меркель та інших також навряд чи матиме якийсь вплив на позицію Білого дому, уточнив він.

«США також не завжди подобається те, що роблять європейські союзники. Скоріш за все, після критики рішення США просто спустять його на гальмах», – резюмував Ігор Лосєв.

Додамо, також Дональд Трамп оголосив про рішення перенести посольство США з Тель-Авіва до Єрусалима. Відповідний указ він підписав просто перед журналістами.

Відзначимо, в Палестині на знак протесту спалили кілька портретів президента США. Лідер ХАМАС закликав арабські країни повністю розірвати відносини зі Штатами.

Довідка: Ізраїль окупував східну частину Єрусалима після війни 1967 року й вважає місто своєю неподільною столицею.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: