У США визнали Єрусалим столицею Ізраїлю

Читать на русском
Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю і оголосив про перенесення американського посольства з Тель-Авіва.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю і оголосив про перенесення американського посольства з Тель-Авіва.

Про це інформує «Слово і Діло» з посиланням на ВВС.

Раніше лідери арабських країн просили Трампа утриматися від цього кроку, здатного спровокувати новий виток конфлікту в регіоні.

Таким чином президент з одного боку оголосив про доручення Держдепартаменту почати процес перенесення посольства в Єрусалим, але в той же час повідомив конгрес про відстрочку перенесення посольства ще на шість місяців.

Всі президенти США, включаючи Трампа, підписують цей документ кожні шість місяців з тих пір, як в 1995 році конгрес прийняв рішення про переведення посольства. Статус Єрусалима - одне з найгостріших питань у відносинах між Ізраїлем і арабськими сусідами.

Ізраїль вважає Єрусалим своєю столицею, але палестинці вірять, що Східний Єрусалим - столиця їх майбутньої держави.

США стали першою державою, яка визнала Єрусалим столицею Ізраїлю з моменту заснування держави в 1948 році.

У свою чергу, керівництво палестинського угруповання ХАМАС вже оголосило, що на п'ятницю, 9 грудня, призначений «день гніву» в зв'язку з рішенням США. У заяві говориться, що після п'ятничної молитви палестинці із Західного берега Йордану повинні висловити своє ставлення до Ізраїлю всіма доступними методами. Посол Палестинської автономії в Великобританії Манул Хасасіан заявив, що рішення Трампа - це «оголошення війни проти 1,5 мільярда мусульман і сотень мільйонів християн, яких не влаштовує, що під ізраїльської гегемонією виявляться релігійні святині».

Як повідомлялося, з боку Синайського півострова територія Ізраїлю зазнала ракетного обстрілу.

Раніше атака Ізраїлю на військову базу неподалік столиці Сирії завдала шкоди, але дві ракети вдалося перехопити.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: