Бюджет-2018: авантюра МОЗ щодо фінансування первинної медицини

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Мінфін із МОЗ запропонували оригінальний експеримент. У законопроекті про державний бюджет на 2018 рік на першу половину року пропонується, щоб первинна медицина фінансувалася з місцевих бюджетів, а на другу – з державного, через Національну службу здоров'я.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт із питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак, передає «Слово і Діло».

«У цій ситуації, не кажучи вже про порушення бюджетних норм, потрібно звернути увагу на декілька моментів. По-перше, на перше півріччя загальний обсяг субвенцій до місцевих бюджетів становить 5 мільярдів гривень. Також фінансування через Національну службу здоров’я – 8 мільярдів гривень – на друге», – констатував експерт.

Він уточнив, що обсяги видатків у першій половині року та другій завжди майже співпадають, але в цій ситуації очевидна жорстка дискримінація в першій половині та привілеї для Національної служби здоров’я – в другій.

«Мінфін ніколи не пояснював, як розраховується норматив бюджетної забезпеченості, який вкладається в обсяги субвенцій, тому що це фінансувалося з місцевих бюджетів. А тут очевидно, що довелося збільшити для НСЗ, бо це вже державний бюджет, а своя сорочка ближча до тіла, як то кажуть», – підкреслив Ганущак.

За його словами, таким чином, Мінфін підтвердив, що рівень недофінансування місцевих бюджетів за рахунок субвенцій становить щонайменше 50% від їхніх обсягів.

«Немає сумнівів, що авантюра МОЗ із централізацією фінансування первинної медицини провалиться. Проте дивує інше – чому Мінфін піддався на таку аферу. Ба більше, підставляється весь уряд, який шкода хоча б через те, що реформа адміністративно-територіального устрою ще не завершена», – резюмував Юрій Ганущак.

Раніше в МОЗ назвали гарантований пакет безкоштовних медпослуг.

Як відомо, 17 жовтня 2017 року в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що з 2020 року Україна перейде на абсолютно нову систему оплати медичних послуг на всіх ланках. За даними «Слова і Діла» в досьє Супрун 38 обіцянок, більшість з яких мають статус «у процесі виконання».

Нагадаємо, сьогодні ВР має ухвалити бюджет-2018.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: