Антикорупційна боротьба в Україні: чим може завершитися атака на НАБУ

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції

Ситуація з антикорупційними органами – це вже навіть не спроба атаки, а абсолютно зухвале та неприкрите нехтування принципами цих органів, атака з метою звільнити керівництво ефективних органів, зокрема НАБУ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член ради «Реанімаційного пакета реформ» Михайло Жернаков, оцінюючи ситуацію з тиском на антикорупційні органи та реакцію міжнародних організацій.

«Це продовження тиску. Тому що кількома місяцями раніше була історія з аудиторами НАБУ, коли намагалися призначити ручні кандидатури. Тепер звучать заяви, зокрема від екс-прем’єра, про те, що потрібно призначити хорошого аудитора, а заодне встановити парламентський контроль, що абсурдно. Парламентський контроль рівнозначний тому, що ухвалять закон, за яким звільнення буде взагалі без будь-якого аудиту», – констатував Жернаков.

Дворіччя НАБУ: про таке ми мріяли?На жаль, список досягненнь Національного антикорупційного бюро за два роки роботи досить скромний, зате скандалів навколо цього органу – хоч відбавляй, констатує журналіст Максим Кречетов.

При цьому досі незалежний аудит залишається єдиним механізмом, що дозволяє звільнити Ситника чи іншого голову НАБУ, уточнив він.

Експерт наголосив, що якщо стоятиме питання про парламентський контроль, то вже те, хто буде аудитором, взагалі не матиме жодного значення.

«Уже є реакція не лише Світового банку, МВФ, але й посла Канади, ЄС, Держдепу США, Великої Британії. Іншими словами, саме ті, хто підтримує Україну на фінансовому рівні, різко заявили про те, як вони це оцінюють», – підкреслив фахівець.

Невідомо, що далі робитиме українська влада, але її зухвала політика зараз може призвести до втрати будь-якої підтримки на міжнародній арені.

«Навіть те, що наразі зняли з розгляду законопроект, нічого не означає. Можуть винести інший і проголосувати», – додав експерт.

На його переконання, врешті-решт така ситуація не може тривати безкінечно, тому що чим далі, тим більш зухвалими стають атаки на антикорупційні органи.

«Немає гарантій, що завтра не вигадають чогось іншого. Але весь цивілізований світ розуміє, що саме робить українська влада. Те, в якому вигляді вона це робить, вже не має принципового значення. На жаль, ми втрачаємо великою мірою обличчя на міжнародній арені та ризикуємо тим, що завтра всі скажуть, що Україна далеко не такий уже й надійний партнер. Тим більше в ЄС та США повно своїх проблем, щоб вирішувати ще й наші. Тоді питання: що ми будемо самі робити з війною та загалом ситуацією в країні?», – резюмував Михайло Жернаков.

Додамо, що законопроект про звільнення голів НАБУ, САП та НАЗК зняли з порядку денного.

Тим часом в МВФ наголосили, що боротьба з корупцією є ключовою вимогою Заходу до України, й закликали припинити тиск на антикорупційні органи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: