Буде ще гірше: в Раді вказали на небезпеку масштабних акцій протесту

Читать на русском
В парламенті прогнозують хвилю акції протесту серед військових, якщо Кабінет міністрів не подасть до 20 грудня в Верховну Раду законопроект про пенсійне забезпечення військових пенсіонерів.

В парламенті прогнозують хвилю акції протесту серед військових, якщо Кабінет міністрів не подасть до 20 грудня в Верховну Раду законопроект про пенсійне забезпечення військових пенсіонерів.

Про це розповів «Слову і Ділу» народний депутат фракції «Народний фронт»

Дмитро Тимчук.

«Вчора (5 грудня. – ред.) в Києві військові пенсіонери вже блокували Адміністрацію президента, висуваючи свої вимоги. У Рівному, Львові, Маріуполі також проходили відповідні акції. В Рівному вже обіцяють перекрити трасу Київ-Чоп, якщо до 20 грудня не буде законопроекту. Тобто матимемо більш значущі в масштабах країни акції з відповідними наслідками», - вважає Тимчук.

За його словами, через зволікання Міністерства соціальної політики «склалася парадоксальна ситуація», коли колишній командир військової частини в званні «полковник» отримує менше, аніж його колишній цивільний підлеглий, що не перебував на якихось значних посадах, не мав доступу до таємниці , тощо.

«Сталося це тому, що досі не подано до парламенту законопроект, який мав стати частиною Пенсійної реформи. І в той час, як цивільні пенсіонери отримали підвищення пенсій, військові – ні», - пояснив Тимчук.

Пенсії в селах прифронтової зони: хто отримаєПерша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликає Кабмін відновити виплату пенсій і соцвиплат у двох селах Донецької області – Травневому та Гладосовому.

Народний депутат зазначив, що законопроект щодо військових пенсіонерів розробляли ще з літа цього року в рамках загальної пенсійної реформи. Бо пенсійна реформа стосується цивільних, а військові – це окрема категорія в тому числі в питанні пенсійного забезпечення.

«Була створена робоча група при Кабінеті міністрів. Туди ввійшли представники різних відомств та народні депутати. Всі необхідні розробки напрацьовані, все було вирішено», - розповів Дмитро Тимчук.

Мінсоцполітики обіцяло підготувати проект ще в вересні, щоб у жовтні уряд мав змогу перерахувати пенсії військовим пенсіонерам. Однак проект ще не внесено на розгляд парламенту.

«Останній раз пообіцяли, що парламент матиме змогу розглянути проект в грудні. Щоб у січні був перерахунок. Залишилося, фактично, кілька пленарних днів – проекту в парламенті немає», - зазначив народний депутат.

За його словами, питання щодо законопроекту порушувались на засіданнях комітетів з соцполітики та безпеки і оборони Верховної Ради.

«Депутати не можуть подати відповідний законопроект, бо це складова пенсійної реформи, яку ініціював та веде уряд. Тобто ініціатором має бути саме Кабмін», - сказав Дмитро Тимчук.

Нагадаємо, міністр соцполітики Рева заявив, що законопроект про осучаснення пенсій військовослужбовцям та працівникам силових відомств перебуває на завершальному етапі.

Як відомо, уряд не вніс до 1 листопада законопроект про підвищення пенсій військовим на розгляд Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: