Угорщина просить ОБСЄ направити місію на Закарпаття

Читать на русском
Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто закликав ОБСЄ направити постійну місію спостерігачів на Закарпатті, де проживає близько 150 тисяч угорців.

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто закликав ОБСЄ направити постійну місію спостерігачів на Закарпатті, де проживає близько 150 тисяч угорців.

Про це він сказав у четвер, 7 грудня на засіданні міністрів ОБСЄ, передає «Слово і Діло» з посиланням на МЗС Угорщини.

Посол України в ЄС розповів, навіщо Угорщина спекулює українським законом про освітуПосол України в ЄС Микола Точицький заявив, що Угорщина хоче використати цей закон для власних цілей, для внутрішнього порядку денного – виборів.

«Угорщина раніше була прихильником України, але ухвалений у вересні закон про освіту, який значно скоротив права меншин на навчання рідною мовою, став джерелом великого розчарування. Закон абсолютно несумісний з двосторонніми та міжнародними зобов'язаннями України», - сказав Сійярто.

Також він повідомив, що Угорщина стурбована ситуацією на Закарпатті, де проживає близько 150 тисяч угорців.

«Закарпаття - багатоетнічна територія, і нове законодавство в галузі освіти не сприяє мирному співжиттю в регіоні. Тому Угорщина просить направити довгострокових спостерігачів ОБСЄ», - заявив Сійярто.

Раніше Петер Сійярто повідомив, що Україна, ухваливши новий закон про освіту, порушила зобов'язання перед НАТО, тому повинна відкликати його.

Як повідомлялося, Угорщина також заявила, що блокуватиме будь-які кроки, які можуть призвести до подальшого просування України в напрямку європейської інтеграції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: