Підвищення зарплати до 4100 гривень: сумнівна перемога та її наслідки

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

По-перше, це відразу ж збільшення податків, оскільки багато податків прив'язані до ставки мінімальної зарплати. По-друге, платити легально таку суму багато хто не зможе. Як наслідок, почнуться звільнення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий аналітик, економіст Олег Гавриш, оцінюючи ініціативу підвищити мінімальну зарплату до рівня 4100 гривень.

«Підвищувати зарплати необхідно, але робити це потрібно природним шляхом. Коли зростає ринок праці, з'являються нові вакансії, за рахунок цього платяться більші зарплати. Це правильний спосіб. Інакше нічого хорошого не вийде», – зазначив Гавриш.

Він не виключив, що після підвищення будуть серйозні скорочення працівників.

«Необхідна судова реформа, системна боротьба з корупцією, прихід інвесторів, які повірять, що в країні рівні права. В такому разі будуть нові підприємства, які й даватимуть робочі місця», – підкреслив експерт.

Фінансист нагадав, що Україна отримала безвіз, а отже, багато хто й так виїхав за кордон.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

«Там усе одно зарплати вищі, ніж в Україні. Україна в плані праці вже конкурує з ринками Польщі та Угорщини. Якщо потрібно знайти працівників, то вже потрібно враховувати, що люди можуть безпроблемно виїхати до Угорщини та Польщі. Тому слід діяти не популістично, як зараз, а більш розумно, шляхом створення нових виробництв і нових робочих місць», – додав економіст.

На його думку, навіть якщо зарплату збільшать до 5 тисяч, що також звучить, то це буде сумнівна перемога.

«Якщо людина поїде працювати до Польщі на збір полуниці, то за це вона отримає мінімум 1,5 тисячі євро. Нехай 500 євро витратить, але 1000 євро залишиться. Тому 4100 гривень за нинішніх умов – це не так уже й багато», – резюмував Олег Гавриш.

За даними «Слова і Діла», ще у вересні глава уряду Володимир Гройсман обіцяв збільшити мінімальну заробітну плату, але тоді йшлося про суму 3723 гривень. Повний перелік його обіцянок – за посиланням.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: