«Російський слід» Трампа: чи буде повторення Вотерґейту

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

До розслідування «російської справи» в США варто ставитися радше як до політичної кампанії, аніж до серйозного юридичного правового та політичного ризику.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, оцінюючи ситуацію з визнанням провини Майклом Флінном та його готовність співпрацювати зі слідством.

«Потрясінь буде дуже багато, але потрібно враховувати, що команда Трампа й спецслужби мають достатню кількість матеріалів, компромату, фактів, які можуть також обірвати репутацію їхніх конкурентів. Зокрема, лідерів демократів», – підкреслив Єрмолаєв.

Експерт не виключив, що незабаром може розгорнутися велика політична компроматна війна, яка за напругою буде не меншою за українську.

«Можливо, це додасть ризику, що Трамп завершить свій президентський термін із великими репутаційними втратами», – припустив він.

Трамп-молодший свідчитиме у «російській справі»Старший син президента США Дональд Трамп-молодший погодився дати свідчення комітету Палати представників з розвідки в рамках розслідування можливого втручання Росії в президентські вибори в 2016 році.

«Російський слід» такий самий, як американський, європейський. Ми живемо в епоху глобальних зв’язків, великих воєн спецслужб, що вже стало частиною великої політики. Але є сумніви, що американці зважаться на повторення Вотерґейтського скандалу. Другого Вотерґейту очікувати не варто», – резюмував Андрій Єрмолаєв.

Спецслужби проводять розслідування щодо можливого втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році. Згідно з висунутим звинуваченням, Флінн «добровільно та з повним усвідомленням» брехав про свої контакти з послом Росії в США Сергієм Кисляком.

Президент США Дональд Трамп запевняє, що жодної таємної угоди з Росією ніколи не було.

Довідка: єдиним, хто достроково втратив свою президентську посаду в США, в 1974 році став республіканець Річард Ніксон. У його випадку йшлося про гучний Вотерґейтський скандал, пов'язаний із відмовою Ніксона виконати вимогу закону й передати прокуратурі аудіозаписи, на яких могли бути прямі докази того, що він використовував спецслужби для стеження за політичними опонентами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: