У Суркова повідомили подробиці переговорів із Волкером

Читать на русском
Нова зустріч спеціального представника США з питань України Курта Волкера та помічника президента РФ Владислава Суркова відбудеться після узгодження її порядку.

Нова зустріч спеціального представника США з питань України Курта Волкера та помічника президента РФ Владислава Суркова відбудеться після узгодження її порядку.

Про це повідомив директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков, якого вважають близьким до Суркова, в інтерв'ю російському пропагандистському агентству ТАСС, інформує «Слово і Діло».   «По-перше, проблема може полягати в щільному робочому графіку шановного Владислава Юрійовича. По-друге, знаю, що йде процес узгодження порядку цієї майбутньої зустрічі. Це також потребує певного часу. Кінець року – завжди складний період для таких заходів», – зазначив експерт.

Він також нагадав, що Росія наполягає на подальших переговорах щодо миротворців ООН на Донбасі, якщо її концепція з цього питання буде підтримана загалом. Зокрема, що сили ООН мають забезпечити озброєну охорону Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.

Клімкін: пауза в зустрічах Волкера із Сурковим буде використана з користюЗа словами Клімкіна, важливо, щоб Донбас поступово переходив під міжнародний контроль, що забезпечить дотримання безпекових умов.

Також сили сторін мають бути розведені на всій лінії зіткнення, а між ними мають перебувати спостерігачі СММ ОБСЄ, яких охоронятимуть сили ООН. Крім того, спостерігачі СММ ОБСЄ інспектують всю територію конфлікту з обох боків від лінії зіткнення. У цих інспекційних рейдах їх також мають супроводжувати представники збройної охорони ООН.

«Наскільки мені відомо, американці згодні були обговорювати параметри цієї базової концепції ... Саме тому була призначена зустріч Суркова й Волкера в Белграді 13 листопада. Але всупереч цим домовленостям, на саму зустріч Волкер привіз пропозиції, несумісні з російською концепцією», – повідомив Чеснаков.

Він також додав, що в обговоренні формату місії ООН інші країни Нормандського формату участі не беруть.

«Волкер веде ці переговори самостійно ... Волкер, безумовно, перебуває в контакті з представниками країн Нормандського формату. На цьому етапі європейські колеги виставили його вперед, оскільки завдання узгодження позицій складне й невдячне. Вони спостерігають, що з цього вийде», – додав Чеснаков.

Як відомо, на переговорах спецпредставника США Курта Волкера та кремлівського куратора Донбасу Владислава Суркова Росія відмовилася від більшості пропозицій США щодо миротворців ООН: з 29 пунктів РФ погоджується лише з трьома.

Раніше США запропонували Україні не вносити конкуруючу резолюцію щодо миротворчої місії ООН на Донбасі у відповідь на російську ініціативу й спробувати дійти згоди щодо основних принципів, на яких має базуватися ця резолюція.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: