Стали відомі настрої депутатів з приводу продовження повноважень ГПУ

Читать на русском
Народні депутати опозиційних фракцій Верховної Ради виступають проти продовження повноважень Генпрокуратури до початку роботи Державного бюро розслідувань (ДБР).

Народні депутати опозиційних фракцій Верховної Ради виступають проти продовження повноважень Генпрокуратури до початку роботи Державного бюро розслідувань (ДБР).

Зокрема, як розповів «Слову і Ділу» заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, засідання фракції, на якому розглядалося б це питання, ще не було.

«Але у фракції є різні настрої. Хтось підтримує продовження повноважень, хтось ні. Моя особиста думка - продовжувати повноваження прокуратури ні в якому разі не можна. І тоді ДБР розслідувань запрацює протягом трьох місяців. Інакше це буде постійна пролонгація - на рік, на два, на три. У крайньому випадку, можливий компромісний варіант - продовжити повноваження на три місяці, без права подальшої пролонгації», - заявив Соболєв.

Такої ж думки дотримуються і в «Опоблоці».

Слідство не ведуть: коли і як зможе розпочати роботу ДБРВлада максимально відтягувала момент появи ДБР. Чи реанімує Роман Труба справи щодо Арбузова, Клименка, Курченка й інших, які він починав у ГПУ, і яка їхня судова перспектива?

«Маючи більшість і достатню кількість важелів, влада не змогла вчасно створити Бюро розслідувань... В даному випадку причиною є не тільки непрофесіоналізм влади. На мою думку тут є і прихований намір: продовжити каральну функцію прокуратури, тому що прокуратура сьогодні повністю контролюється владою. На мій погляд, цього робити не потрібно», - заявив «Слову і Ділу» народний депутат фракції Опозиційного блоку Юрій Павленко.

Раніше представники фракції Радикальної партії Олега Ляшка також виступили проти пролонгації повноважень прокуратури. У свою чергу, представники Блоку Петра Порошенка вважають, що відповідні повноваження органів прокуратури необхідно продовжити.

Нагадаємо, що відповідно до прикінцевих положень Кримінального процесуального кодексу, з 20 листопада 2017 року має функціонувати Державне бюро розслідувань. При цьому прокуратура втрачає можливість відкривати і розслідувати нові справи, підслідні ГБР.

Зокрема, мова йде про досудове слідство у справах про військові злочини, а також про злочини, вчинені народними депутатами.

У той же час, до Верховної Ради подано законопроект, в якому пропонується дозволити слідчим органам прокуратури проводити досудове розслідування справ, підслідність яких віднесена до ДБР, до початку функціонування бюро, але не пізніше 1 січня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: