Референдум в Україні: які політики і з яких питань обіцяли звертатися до народу

Читать на русском
Ми зібрали обіцянки українських політиків стосовно референдуму щодо вступу до НАТО. Зрозуміло, виконаних – на кінець 2017 року досі немає.

Минуло рівно 26 років з дня проведення першого Всеукраїнського референдуму, на якому народ проголосував за незалежну Україну. Перший український референдум став яскравим прикладом участі громадян у створенні незалежної держави. Можливо, саме тому чимало політиків і досі апелюють до цього поняття під час виборчих кампаній – так би мовити, гарантують прийняття важливих рішень шляхом народного волевиявлення.

У річницю референдуму щодо незалежності, 1 грудня 2017 року Президент України Петро Порошенко дав обіцянку, що в «досяжному майбутньому» в Україні пройдуть два референдуми – щодо НАТО і щодо членства в Європейському Союзі. Та хотілось би нагадати, що ще під час президентської компанії 2014 року, кандидат у президенти Петро Порошенко пообіцяв у разі перемоги, винести законопроект про референдум в парламент одним з перших, пише «Слово і Діло».

«Я референдуму не боюся: це абсолютно виразний інструмент волевиявлення громадян. Буду президентом - внесу його одним з перших», - але певно боїться, бо законопроекту ми так і не дочекались.

Народні депутати наслідують приклад президента України і також обіцяють забезпечити проведення референдумів щодо важливих питань для України. Так, Ірина Фріз запевнила, що подання заявки щодо членства у НАТО буде проходити виключно через референдум.

Юлія Тимошенко у травні 2014 року обіцяла, що Батьківщина зробить все можливе, аби провести референдум щодо членства України в НАТО. Все чи ні зробила партія Юлії Тимошенко – судити важко, однак у жовтні 2014 року «Батьківщина» зібрала 3 млн 340 тис підписів громадян, які підтримали ідею проведення референдуму за вступ України до Північноатланти́чного альянсу. Підписи «Батьківщина» передала до Адміністрації Президента, але в АП, певно, досі чекають «досяжного майбутнього».

Обіцяв ініціювати проведення всеукраїнського референдуму щодо важливих внутрішніх державних питань також нардеп Євген Мураєв. Але у відповідь на наш запит у ЦВК відповіли, що жодних подібних ініціатив від Мураєва та його партії не надходило.

Поки ж конкретику чутно лишень від соціологів. Якби «досяжне майбутнє», обіцяне Президентом, неочікувано настало саме зараз і референдум проводили б у листопаді 2017 року, 62% українців проголосували б за вступ до НАТО, 57 % українців - за вступ до ЄС. Принаймні такі дані 19 листопада навела віце-прем'єр з питань євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш Цинцадзе.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: