Зростання цін на бензин в Україні: подальші прогнози та надприбутки трейдерів

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Цінники на паливо в Україні доводиться міняти чи не щотри тижні. Слідом за недавнім різким зростанням цін на зріджений газ нова хвиля подорожчання торкнулася бензину. Останні тижні ціни стрімко долають психологічну позначку в 30 гривень за літр. Якщо така тенденція збережеться, то вже не придбання авто, а можливість заправити його бензином стане розкішшю.

Чи можливий відкат цін назад, яка розрахункова формула та роль трейдерів у цьому процесі?

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи зростання цін на бензин, пояснив, що подорожчання бензину визначається, як і рік, місяцьтому, двома факторами – цінами на кордоні та вартістю долара щодо гривні.

Розрахунок ціни – фактор ризику

«За співвідношенням ціни на кордоні й цін у роздробі кожен відсоток на кордоні означає за два тижні можливість подорожчання на 10 копійок. Кожні 10 копійок в усередненому курсі означають подорожчання на 6 копійок за два тижні. Два тижні – приблизний інтервал між надходженням палива на оптовий ринок і його реалізацією в роздробі на АЗС», – пояснив експерт.

Він підкреслив, що за минулий місяць було майже 8% зростання за бензином, тобто, множачи на 10, отримаємо 80 копійок.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

«Приблизно 80 копійок – те зростання, яке й спостерігається в роздробі протягом останнього часу», – уточнив енергетик.

За його словами, якщо курс підтримає це зростання вартості палива на кордоні, то отримаємо ще якусь надбавку до 80 копійок.

«Знаючи про те, що курс знижуватиметься, трейдери грають на випередження. Їм потрібно закупити паливо. Для цього необхідно сформувати гривневу масу. Тому трейдери підвищують ціни заздалегідь», – зазначив він.

30 гривень за літр – не межа?

«У грудні йде підвищення майже за всіма секторами, дешевшає гривня. А якщо гривня дешевшає, то дорожчають усі імпортні товари. Більш ніж 80% нафтопродуктів завозять. Отже, буде подорожчання», – продовжив Рябцев.

На його думку, що не можна сказати, що немає шансів на відкат цін, адже в нас немає такої проблеми, яка була б пов'язана з тим, що ціни ніколи не знижуються після підвищення, а лише зростають.

«Просто особливості конкуренції сьогодні такі, що зниження цін на кордоні відбивається не на АЗС, а в програмах лояльності. Якщо зниження цін відбувається на кордоні, то збільшується знижка, яку надають лояльним клієнтам у мережах», - наголосив енергетик.

Якщо курс обвалитися, то ціни на бензин можуть бути якими завгодно. Але якщо перераховувати вартість палива в долари, то нинішня ціна, навіть з урахуванням 30 гривень за літр, значно менша, ніж була кілька років тому. Абсолютна ціна зараз не максимальна за всю історію.

Фахівець уточнив, що йдеться про перерахунок у долари.

«Тому все залежатиме від того, наскільки буде нормальною вся економічна ситуація загалом. Від фінансового ринку залежатиме поведінка всіх ринків, на яких переважають імпортні товари», – пояснив Рябцев.

Зловживання трейдерів: надприбутки

Дійсно, багато хто говорить про те, що в нас на ринку нафтопродуктів трейдери сильно зловживають, отримують надприбутки, акцентував експерт.

«Насправді, ситуація така, що висновки може зробити кожен сам. Якщо порівняти роздрібну націнку, що отримується на ринку нафтопродуктів, із роздрібною націнкою, отримуваною будь-яким рітейлером, власником супермаркету, то ми побачимо, що з рітейлу отримують у 10 разів більше, ніж із трейдера, що торгує паливом», – констатував він.

За його словами, чомусь у нас роблять акцент на учасниках ринку нафтопродуктів.

«Хоча в них уся маржа, яка є, становить 15% від роздрібної ціни. Це не націнка, а маржа, що враховує витрати на підтримку мережі. В супермаркетах середня націнка для продовольчих товарів – близько 80%. 15% і 80% – просто неспівставно», – резюмував Геннадій Рябцев.

Додамо, що низка мереж АЗС в Україні підняла роздрібні ціни на бензин і дизпаливо на 10-80 копійок за літр.

Як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: