Подорожчання бензину: три фактори впливу та ринкова конкуренція

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

На ціни впливають три фактори. Ми імпортуємо нафтопродукти, тому в нас є прив’язка до вартості на зовнішніх ринках. Ціна останні декілька тижнів ішла вгору.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт у сфері енергетики Андрій Герус, оцінюючи подорожчання бензину на українських АЗС.

«Напередодні зими нафтопродукти традиційно дорожчають, потім ближче до кінця зими ціни можуть трохи впасти. Все залежатиме від попиту, в тому числі в Європі. Крім того, ще один вагомий фактор – курс валют. Гривня девальвує, що автоматично означає зростання ціни на продукт. Третій фактор – акциз. Це зараз дуже актуально, тому що буде ухвалюватися бюджет на наступний рік», – зазначив Герус.

Наступним фактором фахівець назвав перебої з постачанням нафтопродуктів із країни-агресорки, але зауважив, що це тимчасовий фактор.

Щодо монополії та змов трейдерів, то варто розуміти, що на ринку працює бізнес, який хоче заробляти, додав він.

«Інакше не буває. Щоб не було маніпуляцій, має бути конкуренція. На ринку нафтопродуктів у найбільшого гравця близько 30% ринку. Далі йдуть 20% і менше. Тому можна сказати, що конкуренція на ринку досить гостра. Навіть у Києві є з десяток різних мереж, а в Україні їх ще більше», – пояснив експерт.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

На його переконання, не можна вважати, що в Україні ринок пального неконкурентний.

«Все-таки на ринку навіть із великих мереж є кілька гравців. А якщо брати регіональні мережі, то учасників кілька десятків», – уточнив він.

«Якщо змови й можливі, то в мінімальних обсягах та періодах. Не це є основним фактором цін. Ключовий вплив на формування цін здійснюють європейська ціна нафти, девальвація та акциз», – резюмував Андрій Герус.

Додамо, що низка мереж АЗС в Україні підняла роздрібні ціни на бензин та дизпаливо на 10-80 копійок за літр.

Як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: