Зустріч у Відні щодо Придністров'я: прогрес у переговорах та об'єднання з Україною

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

У 1990 році Придністров'я оголосило про повну незалежність від Молдови, а вже в середині 90-х до регіону офіційно був введений російський контингент. Молдова неодноразово вимагала виведення російських військ зі своєї території, але марно. Втім, часто придністровську ситуацію порівнюють із подіями на Донбасі. Ба більше, президент Молдови Ігор Додон заявив, що Придністров'я може стати частиною Молдови або України. Днями, вперше з червня 2016 року, у Відні пройшли переговори про врегулювання придністровського конфлікту в форматі «5+2».

У ситуації з Придністров’ям, входженням до складу України чи Молдови розбиралося «Слово і Діло».

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що ЄС, а також ОБСЄ вигідно показати, особливо на тлі Донбасу, що є інший підхід до врегулювання конфлікту – придністровський, і показати успіх на цьому напрямку європейській миротворчої місії.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

На його думку, нова придністровська адміністрація домоглася на переговорах із Кишиневом більшого, ніж попередники, успіху.

«Красносельському вдалося отримати право на торгівлю Придністров'я з Євросоюзом, причому безмитну», – зазначив він.

Блокада Придністров'я: яку користь може отримати УкраїнаЖурналіст Денис Попович розповів, як Україна може скористатися блокадою Придністров'я для врегулювання конфлікту на сході нашої країни.

«Придністров'я нарощуватиме торгові обороти з ЄС. А поки Тирасполь успішно застосовує багатовекторну політику, працюючи з країнами ЄС, Україною й зберігаючи при цьому відносини з Росією», – додав Кулик.

На думку експерта, Придністров'ю не варто побоюватися об'єднання Молдови з Румунією, про яке чимало говорять у Кишиневі та Бухаресті.

«Перекроювати карту ніхто зараз не буде. Тож не все так просто з об'єднанням «двох Румуній», як стверджують екс-президент Румунії та колишній в. о. президента Республіки Молдова, який запропонував днями віддати Придністров'я Україні, а Молдові піти до Румунії», – пояснив фахівець.

На його думку, також більше схоже на порожні заяви й тези про приєднання Придністров'я до України.

«Хоча не виключені комунікаційні плани Тирасполя щодо Києва», – припустив він.

Підсумовуючи, він зазначив, що факт відновлення переговорів – це позитив, але крім ЄС і ОБСЄ, це вигідно також Росії.

За підсумками переговорів голова ОБСЄ заявив, що «є значний прогрес у переговорах вперше більш ніж за 10 років».

Раніше президент Молдови Ігор Додон заявив: «У Тирасполя два сценарії: стати частиною або України, або Молдови».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: