Санкції проти Росії: яка їхня роль через три роки та чи є ризик скасування

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Дійсно, в певний період свою роль санкції зіграли й завдали шкоди російській економіці, обмеживши бюджет. Проте з першого року санкцій Росія почала переорієнтацію на інші регіони світу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи санкційну політику щодо РФ.

«Так, санкції нібито діють, але по-перше, РФ переорієнтовується на інші ринки, а по-друге, їх не всі навіть виконують. Наприклад, Туреччина. Анкара анексію Криму та від'єднання Донбасу не визнає, але санкції не застосовує. Обмеження застосовують західні країни, при тому не більшість. Нові санкції посилювати ніхто не буде», – зазначив політолог.

На його думку, санкції проти РФ посилять лише за однієї умови – в разі серйозної ескалації воєнних дій на Донбасі.

ПАРЄ затвердила резолюцію, спрямовану на зняття санкцій із РосіїПарламентська асамблея Ради Європи більшістю голосів ухвалила рішення, яке передбачає скасування політичних санкцій з Росії.

«Ба більше, з кінця минулого року відбувається певна ерозія санкцій. Можливо, наступного року взагалі буде інша картина. Наприклад, пройдуть вибори в Італії з блоком Берлусконі. Це саме ті політичні сили, які навіть референдуми хочуть провести в усіх областях. У Раді Європи хочуть повернути РФ. Є й інші фактори», – додав експерт.

Не варто розраховувати на санкції чи взагалі на те, що щось відбудеться й вплине на РФ, наголосив він.

«Позиція України в міжнародному контексті потроху слабшає. Зараз нам потрібно шукати відносно прийнятний варіант: не найкращий, не найгірший, а просто оптимальний, який допоможе розпочати рух щодо повернення наших територій у політичний та інформаційний простір», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, Росія окупувала Автономну Республіку Крим у 2014 році. Світові організації та країни ЄС засудили анексію та запровадили санкції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: