Росію можуть повернути до ПАРЄ, але є один нюанс

Читать на русском
Росії сьогодні не дають жодних гарантій того, що повноваження її делегації не будуть опротестовані на сесії ПАРЄ в січні майбутнього року.

Росії сьогодні не дають жодних гарантій того, що повноваження її делегації не будуть опротестовані на сесії ПАРЄ в січні майбутнього року.

Про це «Слову і Ділу» розповів представник української делегації в ПАРЄ, народний депутат Борислав Береза.

«Росія відмовлятиметься приїжджати на сесію доти, доки вона не отримає 100% гарантію, що її повноваження не будуть опротестовані. А зараз їй не дають навіть 50/50. Тому що всі розуміють, що протест буде», – розповів Береза.

При цьому, за словами нардепа, Москва, домагаючись повернення повноважень своєї делегації ПАРЄ, проводить переговори з іншими країнами кулуарно або через уповноважених осіб.

Рада Європи, санкції та РФ: чи повернуть російську делегацію до ПАРЄУ Раді Європи заговорили про зняття санкцій з РФ та повернення російської делегації до ПАРЄ, а деякі країни й раніше відкрито виступали за зняття обмежень. Тим часом Росія припинила внески до ПАРЄ. Ситуацію та перспективи оцінили експерти.

«Росія сама не проводить прямі переговори в Раді Європи. Фактично, всі переговори проводить Ягланд, отримавши мандат довіри від Росії. А Росія мотивує «пряниками» тих чи інших депутатів. Зрада часто дуже добре оплачується. Тому незабаром ми побачимо, для кого європейські цінності важливі, а для кого важливо щось інше», – зазначив народний обранець.

За словами Берези, остаточно позиції країн у питанні повернення повноважень російській делегації стануть відомі вже на самій сесії ПАРЄ, яка відбудеться в двадцятих числах січня.

Нагадаємо, що Росія була позбавлена ​​права голосу в ПАРЄ в квітні 2014 року. В січні 2015 року на сесії ПАРЄ делегат від Великої Британії Роберт Волтер оскаржив повноваження делегації РФ та ініціював продовження санкцій. ПАРЄ продовжила санкції до квітня, після чого Росія заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ.

У січні 2016 року РФ не подала заявку на підтвердження повноважень на 2016 рік, а влітку 2017 року заявила, що відмовляється платити внески до бюджету організації. Наприкінці листопада генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд допустив скасування санкцій щодо делегації РФ під приводом того, що в іншому разі громадяни Росії позбавляються доступу до захисту своїх прав у ЄСПЛ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: