Польський історик розповів про своє видворення з РФ

Читать на русском
Польський історик, доктор історичних наук, працівник Ягеллонського університету в Кракові та Інституту національної пам'яті Польщі (IPN) Генрік Глембоцький розповів про те, як його видворили з Росії.

Польський історик, доктор історичних наук, працівник Ягеллонського університету в Кракові та Інституту національної пам'яті Польщі (IPN) Генрік Глембоцький розповів про те, як його видворили з Росії.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на «Комерсант».

Він зазначив, що приїхав до Росії 14 листопада для роботи в архівах і для того, щоб на запрошення Польського інституту в Санкт-Петербурзі прочитати дві лекції про долі поляків у СРСР у роки Великого терору.

«Я не знаю, чи вплинула на рішення ФСБ тема моєї лекції в Санкт-Петербурзі: я розповідав у тому числі про те, що в роки Великого терору в рамках «польської операції» за наказом Сталіна та Єжова НКВС вбив не менше 111 тисяч, а за деякими даними, до 200 тисяч поляків», – сказав Глембоцький.

За його словами, працівники ФСБ несподівано затримали його після повернення із Санкт-Петербурга 24 листопада на Ленінградському вокзалі в Москві.

«Поліцейські на Ленінградському вокзалі передали мене працівникам ФСБ – втім, жодних посвідчень ті не надали, й крім того, відмовилися запросити працівників польського консульства», – додав історик.

Замість цього, як розповів Глембоцький, йому пред'явили документ, датований 21 листопадом, про необхідність протягом чотирьох діб залишити країну.

«При цьому, хоча я дуже просив працівників ФСБ, щоб вони пояснили мені, чому мене викидають із Росії й забороняють повернутися, але мені повідомили, що вони не зобов'язані пояснювати це», – зазначив він.

Історик також додав, що регулярно відвідував Росію з 1993 року.

«І в мене ніколи не було проблем ані з офіційними відомствами, ані зі спецслужбами», – сказав він.

Раніше повідомлялося, як у Польщі відреагували на видворення історика з РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: