Зміна одного терориста на іншого: що чекає на Луганськ та в чому небезпека

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Те, що сталося в Луганську, радше просто ексцес і лише верхівка айсберга, образно кажучи. Переворот у «ЛНР» – це публічний прояв конфлікту не всередині Луганська, він само собою присутній, а конфлікту між різними групами впливу в російському керівництві, політиками й умовними силовиками, які контролювали різні групи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи зміну «влади» в так званій «ЛНР».

«Конфлікт триває дуже давно. Як мінімум із 2015 року. Неодноразово Пасічник, якого призначили, звинувачував Плотницького в корупції. Було це й у 2016 році, але тоді ситуацію вдалося зам'яти», – підкреслив Бортник.

Він припустив, що конфлікт, в якому сьогодні перемогли силовики, може мати далекосяжні наслідки.

«Це може завершитися побудовою донецької моделі в Луганську, тобто буде дуже жорстка вертикально інтегрована модель управління. На відміну від Донецька, який має хоч якісь елементи суверенітету, Луганськ був на ручному управлінні, де весь час були присутні елементи хаосу та дезорганізації», – зазначив він.

На його думку, переформатування за донецьким зразком – це найбільш очевидний сценарій сьогодні.

Ситуація в Луганську може означати поразку політиків РФ, групи Суркова в своїй політиці щодо України, в своєму праві контролювати ситуацію на Донбасі.

«Така поразка може бути початком переформатування всієї російської політики щодо Донбасу, посилення там позицій саме силовиків, які наполягають на силових інструментах тиску на Україну, що може призвести до нової ескалації конфлікту», – додав Бортник.

На його думку, все, що відбувається, викликає побоювання.

«З одного боку, внутрішня дестабілізація в Луганську призвела до додаткової мілітаризації лінії розмежування. Хоч особливого скупчення техніки немає, але були підтягнуті сили. Це призвело до того, що лінію розмежування почали промацувати й з українського боку. Були втрати», – пояснив політолог.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Був ще один поганий знак, уточнив експерт.

«Так само, як часто звучать звинувачення після якогось протесту або чого-небудь із приставкою «агенти Кремля», в Луганську використали внутрішній конфлікт, лише з приставкою «агенти Києва». Це серйозно додатково розколює суспільство, що ускладнює можливість реінтеграції», – резюмував Руслан Бортник.

Три роки тому Петро Порошенко запевнив, що Україна не змінить лінії державного кордону. Також, за даними «Слова і Діла», на початку жовтня нинішнього року президент України пообіцяв повернути Донбас. Обидві обіцянки поки мають статус «у процесі».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: