«Радикали» в парламенті вимагають посилити відповідальність за незаконне поводження зі зброєю

Читать на русском
У парламенті з`явився текст законопроекту, який значно посилює відповідальність за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї.

У парламенті з`явився текст законопроекту, який значно посилює відповідальність за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї.

Документ був зареєстрований групою парламентарів із Радикальної партії, повідомляє «Слово і Діло».

Так, згідно із законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї» (№7331), за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу пропонується покарання у вигляді позбавлення волі терміном від семи до дванадцяти років.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко пообіцяв, що «радикальна» фракція надасть громадянам право володіти зброєю на законодавчому рівніСказано 15 січня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Крім того, згідно з проектом, до осіб, що підозрюються у вчиненні таких дій не можуть бути вжиті запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту та застави.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту, ініціаторами якого є Олег Ляшко, Ігор Мосійчук, Андрій Лозовий та Тетяна Юзькова (всі – Радикальна партія), за даними МВС, від початку року поліція вилучила з незаконного обігу понад 2200 одиниць вогнепальної зброї та чверть мільйона набоїв. За цей період задокументовано 7110 фактів незаконного обігу зброї. А це на 39% більше, ніж за 2016 рік. Правоохоронці встановили в 1,7 раза більше причетних до незаконного обігу, ніж за 2016 рік – 5 185 та 2 953 осіб відповідно.

До яких країн Україна експортує зброю?Аналітики Слова і Діла розібралися, яку частку тримає Україна в світовому експорті озброєнь та до яких країн їх поставляє.

«Ухвалення зазначеного проекту закону дозволить підвищити рівень безпеки на вулицях України, сприятиме більш адекватній і виваженій поведінці громадян, як наслідок, призведе до зменшення кількості злочинів, що врятує тисячі життів», – підкреслюють ініціатори проекту.

Нагадаємо, за чинним законодавством за незаконне зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї передбачене покарання в вигляді позбавлення волі терміном від трьох до семи років. До осіб також можуть вживатися запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту та застави.

Раніше повідомлялося, що СБУ заблокувала збут зброї в Одеській області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: