Черги до дитячих садочків: як вирішують проблему мери міст України

Читать на русском

Черги до дитячих садочків – справжня проблема як у великих, так і в невеличких містах України: кількість сільського населення стрімко скорочується на користь міського і соціальна інфраструктура міст не встигає за цими темпами. Як результат, запис на навчання в садочку може робитися на кілька років уперед, провокуючи корупцію й конфлікти… То ж свій сьогоднішній огляд обіцянок мерів обласних центрів «Слово і Діло» присвячує питанню ліквідації черг до дитячих садочків.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків пообіцяв відкрити дитячий садок в мікрорайоні «Пасічна»Сказано 11 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Такі обіцянки є практично в кожного міського голови, якого моніторить «Слово і Діло». Найбільше ми зафіксували в мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Серед 7 його зобов’язань за темою виконане поки що, на жаль, лише одне – щодо відкриття в 2016 році садочка в мікрорайоні «Пасічна». Решта 6 – у процесі виконання. Зокрема, чекають на реалізацію обіцянки щодо збільшення кількості місць у садочках міста й облаштування дитсадка на місці поліклініки №4.

6 таких обіцянок аналітики порталу зафіксували в рівненського градоначальника Володимира Хомка. Виконана, знову ж таки, поки що лише одна – щодо відкриття в 2015 році дошкільного закладу на масиві «Басів Кут». Як і в Марцінківа, решта обіцянок мера Рівного поки що «в процесі», і деякі з них навіть схожі за суттю. Наприклад, Хомко, серед іншого, пообіцяв збільшити кількість дитячих садків та переобладнати під дитсадок… корпус Пенітенціарної служби (!) на вулиці Дубненській.

Сергій НадалМіський голова Тернополя
Надал запевнив, що дитячі садки №3 та №4 запрацюють 1 вересняСказано 1 липня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

У міського голови Тернополя «Слово і Діло» зареєструвало 4 таких обіцянки, причому дві з них уже провалені. Сергій Надал не зміг у 2015 році вчасно відкрити новий садок у мікрорайоні «Дружба» та запустити роботу садків №3 і №4. Натомість дитсадок у мікрорайоні «Сонячний» Надалу того року запустити все ж таки вдалося (і це єдина виконана обіцянка з чотирьох).

По 3 зобов’язання, пов’язаних із вирішенням проблеми нестачі дошкільних навчальних закладів узяли на себе міські голови Києва, Запоріжжя та Вінниці.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко має намір відкрити не менш ніж 10 дитячих садочків у 2017 роціСказано 21 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

У столичного мера Віталія Кличка одна обіцянка з трьох виконана. Йдеться про відкриття в 2016 році 7 дитячих садочків. Про відкриття ним не менш ніж 10 садків і створення 600 місць у ДНЗ Дарницького району в 2017 році «Слово і Діло» прозвітує по завершенні року.

У міського голови Запоріжжя Володимира Буряка дві обіцянки з трьох не виконані. «У процесі» залишається поки що лише його зобов’язання у 2018 році ліквідувати черги до дитсадків. Відкриття в жовтні 2016-го дитсадка №168 і запуск 69 нових груп він провалив.

Одна обіцянка з трьох, що стосуються дошкільних навчальних закладів, виконана в міського голови Вінниці Сергія Моргунова. Щоправда, масштабною її не назвеш: він у 2015 році відкрив у дитсадках 3 додаткових групи. Обіцянки відкрити в місті 3 нових дитсадка, 2 з яких у 2018 році, чекають на виконання.

Хто ще з мерів давав обіцянки за темою та наскільки успішно – дивіться в інфографіці «Слова і Діла».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: