Посол України понад рік не може зустрітися з очільником МЗС Сербії

Читать на русском
За словами Александровича, у відносинах між Сербією та Україною було все гаразд, але потім Сербія проголосувала в ООН проти України.

Посол України в Сербії Олександр Александрович, якого хочуть вислати з країни, 14 місяців не може домогтися аудієнції в міністра закордонних справ Сербії Івіци Дачича.

Про це він сказав в інтерв'ю для сербських ЗМІ після повернення з Києва, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на сербський портал b92.

За словами Александровича, у відносинах між Сербією та Україною було все гаразд, але потім Сербія проголосувала в ООН «проти України», тобто проти резолюції про права людини в Криму.

«Що трапилося? Ви маєте запитати Дачича, я не можу його запитати», – сказав посол.

Дачич відповів на заяву посла, заявивши, що очільник МЗС України Павло Клімкін жодного разу не приймав сербського посла протягом чотирьох років.

«На відміну від мене, я приймав українського посла. Як вони поводяться з нами, так і ми чинитимемо з ними», – сказав Дачич.

Згодом на сайті МЗС Сербії з'явилася заява щодо інтерв'ю Александровича, в якій ідеться про те, що посла не приймають через «загальноприйняті дипломатичні правила взаємності».

«З огляду на те, що посла Республіки Сербія в Україні Радо Булатовича ніколи не приймав голова української дипломатії Клімкін, а Міністерство закордонних справ України відправляє на прийом, влаштований посольством Республіки Сербія главу Протоколу, Республіка Сербія не має жодних зобов'язань і не бачить причин діяти інакше», – йдеться в заяві.

МЗС Сербії не пояснює причину голосування проти резолюції Генасамблеї ООН пщодо Криму, але нагадує, що під час голосування щодо членства Косово в ЮНЕСКО в 2015 році делегація України залишила залу.

«Це прямо суперечило життєво важливим інтересам Республіки Сербія. Крім того, Україна підтримує пропозиції західних країн щодо змін мандата місії ООН у Косово і Метохії, а також динаміки сесій Ради безпеки ООН, присвячених роботі місії, проти чого рішуче виступає Сербія», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, на початку листопада Белград терміново викликав свого посла з Києва для обговорення актуальних відносин з Україною.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: