У БПП знають, як пришвидшити процес створення ДБР

Читать на русском
Прискорити початок роботи Державного бюро розслідувань могли б зміни до законодавства, що дозволили б призначати частину працівників без конкурсів.

Прискорити початок роботи Державного бюро розслідувань могли б зміни до законодавства, що дозволили б призначати частину працівників без конкурсів.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександр Бригинець.

«Сьогодні країна має правовий вакуум через те, що Державне бюро розслідувань так і не розпочало роботу. Розслідувати справи, які мало за законом вести ДБР, нікому. Й при цьому ніхто не знає, коли Бюро запрацює. Якщо конкурс на керівництво ДБР тривав півтора року, уявіть, скільки триватимуть решта. А там конкурси передбачені на всі посади», – зазначив нардеп.

Директор Держбюро розслідувань: що потрібно знати про модель управління та в чому ризикМайже з дворічною затримкою, але керівника ДБР таки призначили. Кандидатуру Романа Труби підтримали всі 9 членів комісії. Про модель управління нового органу розповіли експерти.

«Я взагалі скептично ставлюся до безвідповідальних конкурсів. Тобто конкурсів, де рішення ухвалюють люди, які не несуть відповідальності за результат. Як на мене, конкурсні комісії мають лише пропонувати кількох кандидатів. А вже призначати – людина, яка тою чи іншою мірою несе відповідальність за результати роботи. Бо в нас виходить, що призначають експертів, а вони роками не можуть обрати людину», – додав політик.

Бригинець запропонував «дослухатися до окремих думок і, можливо, дозволити певну частину працівників призначати без конкурсів».

Державне бюро розслідувань: структура та основні функціїРозповідаємо, що собою являтиме Державне бюро розслідувань, директором якого нещодавно був обраний Роман Труба.

«Припустимо, керівників потрібно пускати через конкурс. А слідчих – можливо, там і не потрібен конкурс. Можна внести відповідні зміни до закону», – зазначив депутат.

Нагадаємо, що відповідно до прикінцевих положень Кримінального процесуального кодексу України, з 20 листопада 2017 року має почати функціонувати Державне бюро розслідувань. З цього числа, згідно з чинним Кодексом, прокуратура втрачає можливість відкривати та розслідувати нові справи, підслідні ДБР. Зокрема, йдеться й про досудове слідство у справах про військові злочини, а також злочини, скоєні народними депутатами України. Втім, ДБР досі не розпочало роботу. 16 листопада комісія з обрання керівництва ДБР обрала керівником Держбюро Романа Трубу. Конкурс на посаду керівника ДБР розпочався ще минулого року. Тепер Трубу має призначити на посаду президент за поданням прем’єр-міністра.

Раніше в БПП розповіли про небажану альтернативу створенню ДБР.

Також нагадаємо, в Раді розповіли, чи потрібно продовжувати повноваження Генпрокуратури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: