Директор Держбюро розслідувань: що потрібно знати про модель управління та в чому ризик

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Не варто багато уваги приділяти директору ДБР та применшувати роль заступників. У чинній редакції закону про ДБР закладена нетипова модель управління цим органом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із правових питань Борис Малишев, оцінюючи обрання керівного складу та запуск ДБР.

«У законі про ДБР вказано, що майже всі організаційні, кадрові та фінансові питання ДБР директор не може вирішити одноосібно. Він може це вирішити лише за погодження зі своїм першим заступником та заступником. Фактично, йдеться про те, що це колегіальний орган, де є три особи, які матимуть рівні голоси, попри те, що один із них буде директором, а інші – лише заступниками», – зазначив Малишев.

Він уточнив, що тут не варто проводити паралелі з НАЗК, яке також є колегіальним органом, оскільки Агентство нічого не розслідує.

«ДБР – це унікальна ситуація саме для правоохоронних органів. Це все одно, якби в ГПУ з рівним правом голосу були три чи чотири особи. В ГПУ в нас один прокурор та заступники, які не мають практично жодного значення», – додав експерт.

Проте, з іншого боку, за його словами, правоохоронний орган – це передусім оперативний орган, де має бути персональна відповідальність на керівникові.

«А в цій ситуації, якщо потрібно ухвалювати швидко якісь організаційні рішення, так не вийде, оскільки всі троє мають знайти консенсус», – констатував він.

Тому така модель управління може негативно вплинути на ефективність ДБР, припустив фахівець.

І начхати, чий ТрубаЛеонід Швець про розбірки ГПУ, НАЗК і НАБУ: не треба обманювати себе, ніби ті, хто зрадив одного разу, не зрадять двічі, диво й самообман – різні речі.

«Процесуальні функції регулюються КПК. Проте є ще багато кадрових та бюджетних питань, які директор не може вирішити самотужки. Скільки часу займе погодження ще з двома заступниками певного питання, невідомо. Добре, якщо знайдуть спільну мову, але якщо в них різні погляди на певні речі? Це може затягнутися на дні й тижні», – пояснив він.

Обрана трійка – колишні працівники прокуратури з великим досвідом, підкреслив експерт.

«Однак, наскільки вони будуть незалежними, залишається під питанням. Поки можна бути песимістом чи оптимістом з цього приводу», – резюмував Борис Малишев.

Як відомо, 16 листопада комісія призначила директором ДБР Романа Трубу.

Нагадаємо, ще минулого року генеральний прокурор Юрій Луценко запевнив, що за два роки українська прокуратура не матиме слідства взагалі, тобто вже наступного року має запрацювати Державне бюро розслідувань.

Як виконує свої обіцянки генпрокурор та скільки з них провалив, можна дізнатися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: