Телефонні терористи: про що свідчить хвиля анонімних повідомлень про «замінування»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Територією України прокотилася хвиля дзвінків про «мінування» важливих інфраструктурних об'єктів. СБУ встановила, що дзвінки здійснені з території РФ. При цьому протягом двох місяців «телефонний терор» відбувався і РФ, а російські спецслужби стверджували, що дзвінки надходили з України.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Телефонна війна. Україна і Росія виходять на новий рівень протистояння» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Зловмисники за допомогою спецобладнання маскували виклики з території РФ під українські телефонні номери. Саме таким чином із території країни-агресора, тимчасово окупованих та анексованих територій України надходили помилкові телефонні повідомлення про «замінування», – нагадав Попович.

Україну дійсно накрила справжнісінька хвиля «телефонного терору». За останній тиждень було зафіксовано 28 повідомлень про «замінування». Ймовірно, таким чином російські спецслужби намагаються залякати населення України в рамках гібридної війни.

«У числі «замінованих» об'єктів були центральний вокзал столиці, великий торговий центр «Гулівер», столична підземка, що викликало паніку, оскільки сотні людей, яких потрібно було терміново евакуювати, створювали затори у вестибюлях та на ескалаторах», – зазначив експерт, уточнивши, що торкнулися брехливі повідомлення про «замінування» також і харківського метрополітену.

Крім того, минулого тижня надходили повідомлення про «замінування» 10 аеропортів у різних містах України, додав журналіст.

«Зрозуміло, всі ці сигнали виявилися помилковими, але кожен із цих дзвінків вимагав термінової евакуації громадян і призводив до того, що роботу кожного із зазначених об'єктів доводилося зупиняти для перевірки на предмет наявності вибухонебезпечних предметів», – підкреслив він.

Фахівець звернув увагу на те, що у вересні-жовтні хвиля такого ж телефонного терору захопила й Росію.

Боротьба з тероризмом: у БПП українцям пропонують поступитися частиною свободДепутат пропрезидентської фракції порівняв заходи безпеки, необхідні для боротьби з тероризмом, з оглядом в аеропорту – мовляв, неприємно, але треба.

«На початку вересня ним були охоплені відразу 20 міст Росії. Довелося евакуювати людей із вокзалів та будівель мерій у Кемерові й Читі. Географія дзвінків поширилася на Саратов, Новосибірськ, Брянськ, Приморський край, Нижній Новгород, Санкт-Петербург і, звичайно, Москву, яка на початку жовтня пережила справжній телефонний удар. Не менш ніж сто дзвінків про неправдиве замінування призвели до евакуації майже 100 тисяч громадян. У різних містах «мінувалися» торгові центри, аеропорти, освітні установи та навіть офіси Пенсійного фонду. В результаті дзвінків про «замінування» Райффайзен Банк тимчасово закрив усі свої відділення на території РФ», – пояснив Попович.

Експерт наголосив, що в перші ж дні телефонного терору російські спецслужби заявили про те, що телефонні атаки надходять саме з території України.

За його словами, примітно, що в РФ дзвінки про «замінування» фіксувалися до 7 листопада, а вже через два дні такі повідомлення з'явилися в Україні.

На його думку, в цій ситуації можна списати все на те, що телефонний терор організувала російська сторона й навпаки, але слід врахувати один нюанс.

«Безумовно, можна керуватися правилом: у будь-якій незрозумілій ситуації вали все на ворога, але якщо припустити, що спецслужби обох держав говорять правду, то висновок очевидний. Зокрема, це є свідченням того, що протистояння між Україною та РФ перейшло на інший рівень – телефонного терору, спрямованого на те, щоб посіяти паніку та залякати населення обох країн», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Телефонна війна. Україна і Росія виходять на новий рівень протистояння».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: