Телефонна війна: Україна та Росія виходять на новий рівень протистояння

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У четвер, 16 листопада, СБУ повідомила про те, що більшість телефонних дзвінків про несправжні «мінування» важливих інфраструктурних об'єктів на території України, були здійснені з території Росії. Таким чином, на думку СБУ, російські спецслужби залякують населення в рамках гібридної війни. Відзначимо, що протягом вересня-жовтня хвиля «телефонного терору» прокотилася й територією Росії, причому російські спецслужби стверджували, що дзвінки надходили з України. Якщо вірити повідомленням спецслужб обох держав, то можна стверджувати, що між Україною та РФ розгорілася ще й «телефонна війна».

СБУ встановила, що телефонні дзвінки про «мінування» інфраструктурних об'єктів і місць масового перебування людей у країні здебільшого проводилися з території Росії. При цьому зловмисники за допомогою спецобладнання маскували виклики з території РФ під українські телефонні номери. Саме таким чином із території країни-агресора, тимчасово окупованих і анексованих територій України надходили помилкові телефонні повідомлення про мінування об'єктів критичної інфраструктури й місць масового перебування людей у різних регіонах України. Лише за останній тиждень зафіксовано 28 таких повідомлень», – зазначили в СБУ.

Останнім часом Україну дійсно накрила справжнісінька хвиля «телефонного терору». Так, 14 листопада надійшло повідомлення про «мінування» Центрального залізничного вокзалу в Києві. Того ж дня невідомий повідомив про «мінування» великого столичного торгового центру «Гулівер» у Печерському районі столиці. І, нарешті, 14 листопада хтось заявив про вибухівку, закладену відразу на 4 станціях Харківського метрополітену.

Також тиждень тому телефонні терористи повідомили про «мінування» центральних станцій столичної підземки – «Хрещатик» і «Палац спорту». Оскільки обидві станції є вузловими, на них здійснюється пересадка на дві різні лінії метрополітену, анонімний дзвінок ледь не викликав паніку: сотні людей, яких потрібно було терміново евакуювати, створили затори у вестибюлях і на ескалаторах.

Крім того, минулого тижня надходили повідомлення про «мінування» 10 аеропортів у різних містах України. Зрозуміло, всі ці сигнали виявилися помилковими, але кожен із цих дзвінків вимагав термінової евакуації громадян і призводив до того, що роботу кожного із зазначених об'єктів доводилося зупиняти для перевірки на предмет наявності вибухонебезпечних предметів. За даними СБУ, саме таким чином російські спецслужби намагаються залякати населення України в рамках гібридної війни.

Утім, варто звернути увагу на те, що у вересні-жовтні хвиля такого ж телефонного терору охопила й Росію. На початку вересня ним були охоплені відразу 20 міст Росії. Довелося евакуювати людей із вокзалів та будівель мерій у Кемерові й Читі. Географія дзвінків поширилася на Саратов, Новосибірськ, Брянськ, Приморський край, Нижній Новгород, Санкт-Петербург і, звичайно, Москву, яка на початку жовтня пережила справжній телефонний удар. Не менш ніж сто дзвінків про неправдиве мінування призвели до евакуації майже 100 тисяч громадян. У різних містах «мінувалися» торгові центри, аеропорти, освітні установи і навіть офіси Пенсійного фонду. В результаті дзвінків про «мінування» «Райффайзен Банк» тимчасово закрив усі свої відділення на території РФ. І, звичайно, в перші ж дні телефонного терору російські спецслужби заявили про те, що телефонні атаки надходять саме з території України.

Повідомлення про помилкові мінування в Росії фіксувалися приблизно до 7 листопада, коли дзвінки накрили Уфу, Омськ, Сургут, Пензу, Нижньовартовськ, Тюмень і знову Москву. Потім вони плавно перетекли в Україну, тому що повідомлення про «мінування» станцій «Палац спорту» та «Хрещатик» в Києві припадають на 9 листопада. Взаємні звинувачення в тому, що телефонний терор організувала російська сторона й навпаки, звичайно, можна списати на параною або звичайне в таких випадках правило: в будь-який незрозумілій ситуації вали все на ворога. Але якщо припустити, що спецслужби обох держав говорять правду, то можна зробити висновок про те, що протистояння між Україною та РФ вийшло на новий рівень – телефонного терору, спрямованого на те, щоб посіяти паніку й залякати населення обох країн.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: