Держбюджет-2018: політика влади, головні цифри та реальність

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Нинішній уряд проводить безвідповідальну політику перед наступними поколіннями. Зарплати й пенсії підвищують за рахунок інфляції й нарощування державного боргу. При цьому уряд імітує якісь «неймовірні досягнення».

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Згідно з бюджетом, курс на кінець року спрогнозували 30,1 гривні за долар. Це означає, що уряд із Нацбанком планують подальшу штучну девальвацію гривні ще на 16%. Тому показник інфляції в 7% є нереальним», – пояснив економіст.

З приводу приватизації також є питання, зокрема незрозуміло, що розпродаватимуть у 2018 році, щоб назбирати 22,5 мільярди гривень, підкреслив він.

«На цей рік закладали дохід із приватизації у 17 мільярдів, а отримали трохи більш ніж мільярд», – наголосив експерт.

Крім того, на його думку, реальний дефіцит бюджету буде 100 мільярдів, а при цьому сукупний державний борг збільшили на 231 мільярд.

Проект бюджету-2018: куди витрачатимуть гроші?Аналітики «Слова і Діла» розібралися, на що уряд збирається витрачати бюджетні гроші в 2018 році.

«Витрачають на дороги 44 мільярди гривень, натомість на авіакосмічну галузь – 7,5 мільярдів. Виникає запитання: що є більш перспективним? Замовлення іноземним компаніям чи виробництво власних літаків, космічних носіїв і ракет? Це при тому, що Україна досі перебуває в першій десятці країн світу в цій галузі», – додав Новак.

Економіст уточнив, що особливе занепокоєння викликають кілька основних показників проекту держбюджету: темпи зростання ВВП, держборг і показник прогнозованої інфляції.

Нагадаємо, в планах прем'єра та уряду збільшити з 2018 року мінімальну зарплату до 3723 гривень на місяць.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розповіли, на що планують витрачати гроші наступного року.

Детальніше про основні показники держбюджету-2018 – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: