Справа Сущенка: пошуки заступництва та правовий шлях звільнення політв’язнів

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

Однозначно, жодного жесту доброї волі від РФ чекати не варто. Ані щодо обміну полонених, ані щодо звільнення політв’язнів. Річ у тім, що політв’язні, на відміну від полонених, узагалі опинилися за дужками мінського переговорного процесу, як і вся ситуація з Кримом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник адвокаційного центру Української Гельсінської групи з прав людини Борис Захаров, оцінюючи звільнення політв’язнів та заяву адвоката Марка Фейгіна про те, що Роману Сущенку загрожує 20 років ув’язнення.

«Наші 69 політв’язнів, які зараз перебувають на території РФ чи окупованого Криму, виключені з переговорного процесу в Мінську. Але для них є інші дипломатичні майданчики, на яких може здійснюватися тиск на РФ, – ООН, ПАРЄ, ОБСЄ, Європарламент та двосторонні й тристоронні відносини зі світовими державами», – зазначив Захаров.

Він уточнив, що звільнення Умерова та Чийгоза стало можливим завдяки тристороннім переговорам і, безумовно, покровительству Ердогана.

«Цей шлях виявився дуже дієвим для звільнення, а Ердоган зміцнив свій авторитет. Тобто вигоди були для всіх сторін», – додав він.

Українські політв’язні в Росії: кого і за що утримує російська влада«Слово і Діло» зібрало всі найбільш відомі прізвища українських політичних в’язнів у Росії та показало, за якими звинуваченнями їх утримують на території сусідньої держави і в анексованому Криму.

На його думку, за таким самим принципом можуть бути звільнені й інші політв’язні.

«Можливо, просто за рахунок якихось інших домовленостей», – підкреслив він.

За його словами, є, звичайно, й правовий шлях звільнення, але він надзвичайно тривалий.

«Є впевненість у тому, що справи політв’язнів будуть передані до ЄСПЛ, але немає жодної впевненості, що РФ виконуватиме висновки суду», – пояснив він.

Фахівець припустив, що справи можуть бути вирішені раніше, ніж будуть висновки ЄСПЛ.

«У цій ситуації, в тому числі в справі Сущенка, заступницькою силою, рушієм може бути ЄС, зустрічі на вищому рівні із західними лідерами. Раніш переговори на вищому рівні між світовими лідерами та лідерами Радянського Союзу розпочиналися з розмов про дисидентів. Зараз це дуже важливий фактор, і ми мусимо апелювати до сильних цього світу. Це може бути Трамп, Макрон та інші представники ЄС, які цілком можуть вплинути на Путіна, щоб він звільнив заручників», – резюмував Борис Захаров.

Адвокат Романа Сущенка повідомив, що його справу передадуть до суду до кінця року. Нагадаємо, український журналіст був затриманий у Москві 30 вересня 2016 року.

Докладніше про українців, яких незаконно утримують у російськіх в’язницях або в АР Крим, читайте в матеріалі «Українські політв’язні в Росії. Кого й за що утримує російська влада».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: