Врятувати слідство: що зможе розслідувати ГПУ після 21 листопада

Читать на русском
У парламенті терміново готуються продовжити повноваження Генпрокуратури з розслідування справ, якими вже мали займатися в ДБР.

Верховна Рада вже цього тижня може розглянути та ухвалити законопроект про внесення змін до прикінцевих положень Кримінального процесуального кодексу та не допустити блокування кримінального слідства в Україні.

Як повідомив «Слову і Ділу» народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко (Народний фронт), законопроект про зміни до прикінцевих положень комітет розгляне на своєму засіданні в середу, 15 листопада. А вже в четвер, 16 листопада, проект може бути внесений на розгляд до залу.

В проекті змін до перехідних положень Кримінального процесуального кодексу України пропонується відтермінувати низку положень, які мали вступити в силу 21 листопада. Так, з цього числа, згідно чинного Кодексу, прокуратура втрачає функції слідства у справах, підслідних Державному бюро розслідувань. Зокрема, мова йде й про досудове слідство у справах про військові злочини, а також злочини, вчинені народними депутатами України. Оскільки Державне бюро розслідувань, попри вимоги закону, в країні досі не створено, злочини, фактично, розслідувати буде нікому.

«Проект йде, як першочерговий, тому що всі ми розуміємо його важливість», – зазначив Антон Геращенко. За його словами, не виключено, що до 21 листопада закон вступить в силу.

Генпрокурор Юрій Луценко раніше зазначав, що Генпрокуратура мала б передати до Держбюро розслідувань близько 15 тисяч кримінальних справ.

«Але з 21 листопада слідство передавати нікому, бо Державне бюро розслідувань не створене», – зазначав генпрокурор.

Як один з варіантів, що розглядалися в Генпрокуратурі, була передача з 21 листопада справ Національному антикорупційному бюро, МВС та СБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: