Рейтинг прозорого використання бюджетних коштів продовжують очолювати малі міста

Читать на русском

У рейтингу прозорості використання бюджетних коштів, до якого входить 461 населений пункт, лідерство продовжують утримували невеликі міста.

З 1 липня до 1 жовтня кількість договорів, актів та звітів, оприлюднених розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів на порталі e-data.gov.ua, зросла на 2 млн.

Про таку позитивну динаміку повідомляють розробники порталу Є-data, передає «Слово і Діло».

Наразі в конкурсі продовжують лідирувати невеликі міста, органи влади в яких більш відповідально підійшли до заповнення своїх електронних кабінетів. Це такі містечка, як Заліщики (Тернопільська область), Сколе (Львівська область), Нетішин (Хмельницька область), Лубни (Полтавська область), Новий Розділ (Львівська область).

«Методологія, за якою обчислюється рейтинг, дозволяє невеликим містам на рівних змагатися з мегаполісами, на боці яких високошвидкісний інтернет, великий адмінресурс тощо, – говорить Олександр Щелоков, керівник проекту Є-data та засновник ресурсу 007.org.ua. – Ми бачимо, що керівництво багатьох таких міст дуже відповідально й натхненно ставиться до конкурсу. Тому вони в лідерах».

Як приклад швидкого прогресу творці рейтингу наводять місто Покров у Дніпропетровській області (колишній Орджонікідзе). За останній квартал місто піднялося в рейтингу на 160 позицій і увійшло до першої десятки рейтингу. Станом на 1 жовтня 80% державних установ Покрова звітують перед громадою.

Втім, у процесі складання рейтингу виникають і певні проблеми. Наприклад, наявність у ньому підприємств, що вже тривалий час не мають справи з бюджетними коштами, але продовжують значитися в системі, знижуючи рейтинг міста, що з ними співпрацює.

«На сьогодні в містах України перебуваютья 42746 розпорядників та одержувачів бюджетних коштів. Але під час проведення конкурсу стало зрозуміло, що приблизно 20% із них за останні два роки не мали операцій із бюджетними коштами. Якщо організація перестала функціонувати, її потрібно виключати з реєстру. Інакше наявність установ, які не виключені з реєстру й не звітують на порталі e-data.gov.ua, негативно впливає на рейтинг міста та заважає упорядкуванню якості реєстру загалом», – пояснює заступник міністра фінансів Оксана Маркарова.

Конкурс триватиме до 31 грудня 2017 року. Ознайомитися з рейтингом міст за прозорістю використання бюджетних коштів можна за допомогою інтерактивної карти.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало про те, що більше половини державних установ не оприлюднюють інформацію про свої витрати.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: