Більше половини державних установ не оприлюднюють інформацію про свої витрати

Читать на русском
440 українських міст потрапили до рейтингу прозорості органів місцевої влади е-data, найбільш відкритими виявилися малі міста.

У конкурсі на відкритість даних щодо державних закупівель Є-data, до якого потрапили 440 українських міст, наразі лідирують малі міста. При цьому, половина державних установ населених пунктів зі статусом міста не відкриває своїх витрат, що призводить до поширення корупційних схем, вважають розробники проекту.

Зважаючи на це, Міністерство фінансів України та ДУ «Відкриті публічні фінанси» ухвалили рішення створити «e-Data Рейтинг», який буде сприяти прозорості міст та довірі до місцевої влади, повідомляє «Слово і Діло». Формування рейтингу відбуватиметься в рамках національного конкурсу, ініціаторами якого виступили засновники проекту Є-data та ресурсу 007.org.ua.

Протягом кількох місяців буде проводитися моніторинг та оцінюватиметься приріст реєстрації нових «службових кабінетів» на порталі, відсоток наповнення «службових кабінетів» інформацією та збільшення кількості внесених на портал документів. Поки що ситуація має такий вигляд:

Перше місце з показником зареєстрованих установ, що здійснюють бюджетні платежі, у 90% у Заліщиків – районного центру Тернопільської області, друге – у Сколе, що на Львівщині (89%), третє – у Нетішина (Хмельницька область, 86%).

Також до п’ятірки лідерів потрапили Лубни (Полтавська область, 87% заповнених даних) та Гуляйполе (Запорізька область, 83%). Цей конкурс має на меті зробити діяльність місцевої влади більш прозорою, адже на сьогодні в електронному вигляді доступні далеко не всі дані.

«Яку проблему вирішує цей продукт? На етапі розвитку сектору відкритих даних в Україні та світі використання державних баз даних чи реєстрів містить два суттєвих ризики: 1. Наповнення (повнота) наданої інформації. 2. Якість даних: достовірність, актуальність, своєчасність внесення, формат», – говорить один із розробників проекту Олександр Щелоков, відзначаючи, що саме ці проблеми й має вирішити даний конкурс.

Деталізовану інтерактивну карту з усіма показниками міст можна знайти на порталі Є-data.gov.ua в розділі «Конкурс міст «е-data Рейтинг».

«Як ми забезпечуємо прозорість рейтингу? Дані надаються офіційно Міністерством фінансів України, обробляються та перевіряються Державною установою «Відкриті публічні фінанси», – уточнює Щелоков. «Слово і Діло» як одна з найбільших фактчекінгових організацій України виступає партнером проекту.

Нагадаємо, на порталі «Слово і Діло» можна, серед іншого, ознайомитися з тим, як виконують свої обіцянки мери найбільших міст України, а також голови всіх обласних адміністрацій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: