Злочин без покарання: чому система на межі колапсу та що зупинить розслідування справ

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Річ у тім, що з 20 листопада мало розпочати роботу Державне бюро розслідувань, яке мало б розслідувати всі службові злочини посадовців. Однак органу немає, а перехідні положення на цей період ніхто не виписав.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи заяву військового прокурора Анатолія Матіоса про те, що з 20 листопада в Україні зупиняться розслідування злочинів.

«Всі заяви про злочини після 20 листопада слідчі прокуратури вже не мають права реєструвати й займатися розслідуванням. Ці функції покладаються на Державне бюро розслідувань, але орган не створений. Фактично, маємо величезну прогалину. Всі дії можуть робити лиши прокурори, але їх не вистачить просто фізично. Вони, звичайно, можуть займатися реєстрацією заяв, допитами, обшуками, але це просто призведе до того, що буде паралізована інша частина роботи з розслідування злочинів», – констатував Банчук.

За його словами, система може опинитися на межі колапсу.

Він підкреслив, що єдиний варіант – внести зміни до Кримінального кодексу щодо продовження слідчих функцій правоохоронним органам.

«Законопроект уже існує. Є пропозиція перенести термін із 20 листопада на 1 січня 2019 року. Якщо зміни не будуть внесені, то вже наступного тижня заяви реєструватимуться, але за ними не проводитимуться реальні слідчі дії», – додав експерт.

Фахівець уточнив, що на практиці це матиме вкрай негативні наслідки.

«Для розуміння ситуації припустимо, що поліцейський, прокурор чи суддя скоїв будь-який злочин, окрім корупційного, тому що це прерогатива НАБУ. Наприклад, сталося з його вини ДТП чи побиття когось. У результаті покарання за це не буде, оскільки немає органу, який розслідував би цей злочин», – резюмував Олександр Банчук.

Нагадаємо, минулого року генеральний прокурор Юрій Луценко запевнив, що за два роки українська прокуратура не матиме слідства взагалі, тобто наступного року має бути створене Державне бюро розслідувань, яке розслідуватиме злочини.

За даними «Слова і Діла», в досьє генпрокурора 140 обіцянок, більшість з яких він провалив. Деталі – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: