Луценко vs. Ситник: навіщо очільники ГПУ та НАБУ відкрили один проти одного кримінальні провадження

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Для розуміння ситуації потрібно знати особливості здійснення кримінального провадження за українським законодавством. Річ у тім, що в нас не можна відкрити кримінальне провадження проти певної особи. Провадження відкривають за фактом, а щодо певної особи воно стає лише після оголошення цій особі підозри. Відповідно, Луценку ніхто підозру не оголошував.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, оцінюючи заяву НАБУ про відкриття кримінального провадження щодо незаконного збагачення генпрокурора.

«Провадження відкрили за фактом чиєїсь заяви або встановлення цього факту слідчим про можливе незаконне збагачення генпрокурора. Про підозру не йдеться. Таким чином, ця справа може просто висіти кілька місяців, можливо, потрохи розслідуватись. Однак певною мірою це на кшталт того, що його ніби взяли на гачок. Показали, що він такий самий, як і всі інші. Це ще ні про що не свідчить», – зазначив Хавронюк.

За його словами, якщо ситуація дійде до оголошення підозри, тоді можна буде робити певні висновки щодо судової перспективи.

Експерт уточнив, що могли з’явитися певні відомості, наприклад, хтось із нардепів подав заяву про те, що Луценко не задекларував певне майно.

Зарплата генпрокурора: стало відомо, скільки отримує Луценко в ГПУЗарплати українських міністрів і чиновників завжди були предметом суперечок і часто викликають обурення у звичайних громадян. Вчора, генпрокурор України в черговий раз обновив дані про свої доходи.

«Що робити з цією заявою? НАБУ нічого іншого не може, окрім як занести відомості до реєстру та відкрити провадження. Тому тут поки зарано однозначно говорити про якісь мотиви НАБУ», – пояснив він.

«Аналогічна ситуація може бути із Ситником. Генпрокуратура та НАБУ – це органи, які уповноважені та зобов’язані порушувати провадження за всіма заявами про скоєння злочину», - додав фахівець.

За його словами, функції НАБУ, ГПУ й загалом усіх слідчих органів дійсно перекликаються, ба більше, прокурори так само мають право порушувати кримінальні провадження.

«Тому навіть якщо прокуратура позбудеться слідчого апарату, прокурори зможуть порушувати провадження», – підкреслив Харонюк.

На його думку, в цій ситуації варто звернути увагу на осіб, які подають заяви.

«Можливо, саме вони намагаються підвісити на гачок генпрокурора чи когось іншого. Потрібно зважати на те, від кого йде ініціатива. Це може свідчити про політичну боротьбу, боротьбу між кланами», – констатував експерт.

«Можливо, стоїть питання про те, що ГПУ заплющить очі на якісь моменти, зважаючи що й у НАБУ є колеги. З іншого боку, вони можуть не заплющити очі, а самі відшукати якусь інформацію й звернутися до когось, щоб подали заяву. Однозначні висновки робити складно», – резюмував Микола Хавронюк.

Додамо, як пишуть ЗМІ, в ГПУ відкрили провадження проти Артема Ситника. Зауважимо, що НАБУ відкрило провадження проти Юрія Луценка за поданням колишнього першого заступника генпрокурора України Рената Кузьміна.

За даними «Слова і Діла», в досьє генпрокурора 140 обіцянок, більшість з яких він провалив. Деталі – за посиланням.

Водночас керівник НАБУ має в арсеналі лише 14 обіцянок, але й він більшу частину з них не виконав. Із рівнем його відповідальності можна ознайомитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: