Луценко заперечує зникнення «грошей Януковича»

Читать на русском
Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що підозри НАБУ про зникнення 1,5 млрд доларів арештованих коштів угруповання екс-президента України Віктора Януковича не обгрунтовані.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що підозри НАБУ про зникнення 1,5 млрд доларів арештованих коштів угруповання екс-президента України Віктора Януковича не обгрунтовані.

Про це він повідомив журналістам в кулуарах Верховної Ради, передає «Слово і Діло» з посиланням на телеканал «112 Україна».

«Буквально сьогодні я зіткнувся з неприємною ситуацією. Загальновідомим фактом є те, що з «Ощадбанку" та інших державних банків у ході виконання рішення суду щодо спецконфіскації майна і коштів членів злочинного угруповання Януковича було передано до держбюджету близько 1,5 млрд дол. У нас є довідки від «Ощадбанку» про те, що вони перерахували ці кошти, довідки від казначейства про те, що ці кошти зараховані до держбюджету. Врешті-решт є показники профіциту держбюджету приблизно на цю суму. Тим не менш НАБУ сьогодні заявляє, що кошти з «Ощадбанку» кудись пропали. Це не відповідає дійсності, по-перше. По-друге, не варто так голосно кидати такі важкі звинувачення», - сказав він.

За словами генпрокурора, «Ощадбанк» чесно виконав рішення суду про конфіскацію.

Виплата «боргу Януковича» РФ: чого очікувати та якою є позиція ЗаходуУ РФ заявили, що не проти прямих переговорів з українською стороною щодо питання виплати боргу Януковича. Якими є шанси, що Україна не віддаватиме кредит, та чи є гроші на випадок рішення про повернення 3 мільярдів доларів, розповіли експерти.

«Вся активність окремих детективів, які так агресивно допитують Пишного, який знаходиться на підписці про нерозголошення, свідчить тільки про одне - люди шукають текст рішення суду. Текст рішення суду в установленому законом порядку засекречено. Зняття секретності дозволено судом на прохання певних осіб. Тому бажання інших осіб, які хочуть у Лондоні розпочати процедуру повернення цих коштів, отримати текст рішення Краматорського суду, не проходить... З моєї точки зору, національний інтерес вище будь-яких особистих інтересів. Тому не можна звинувачувати «Ощадбанк» у тому, чого немає. Він чесно виконав рішення про спецконфіскацію. І по-друге, допомагати тим, хто обікрав країну шляхом вилучення відповідних документів і, ймовірно, їх передачі також не варто", - зазначив Луценко.

Крім цього, керівництво «Ощадбанку» також зробило заяву, в якій спростовує звинувачення НАБУ. Про це повідомляє прес-служба банку.

«Згідно з Кримінальним кодексом спецконфіскація застосовується за рішенням суду шляхом повернення всіх активів у власність держави. Що й було зроблено «Ощадбанком" у чіткій і безумовній відповідності з вимогами законодавства!», - йдеться у заяві.

Згідно з інформацією, посадові особи «Ощадбанку» надали детективам НАБУ вичерпну інформацію відповідно до чинного законодавства та діючих обмежень, встановлених Генеральною прокуратурою України.

Нагадаємо, окружний адміністративний суд Києва відмовився скасувати постанову Військової прокуратури про засекречування рішення Краматорського міського суду Донецької області про спецконфіскаціі 1,5 млрд доларів екс-президента Віктора Януковича і його оточення.

Як відомо, 28 березня Краматорський міський суд виніс рішення про спецконфіскацію 1,5 млрд доларів Януковича і його оточення в рамках процесу проти колишнього директора компанії «Газ України-2020» Аркадія Кашкина.

Також повідомлялося, що Генеральна прокуратура заперечує зникнення 156,8 мільйона доларів з арештованих рахунків компанії, яку пов'язують з депутатом Верховної Ради Олександром Онищенком.

Раніше в НАБУ заявили, що заарештовані в Ощадбанку гроші, які належали компанії Quickpace Limited, пов'язаної з нардепом Олександром Онищенком, зникли.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: